Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признаци на слабост във все още здравия германски трудов пазар през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юли молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха по-слабо от очакваното, докато нивото на безработицата стабилизира за трети пореден месец в рекордно дъно от 5,2%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA). Агенцията обаче отбеляза, че силният възходящ подем на трудовия пазар във водещата европейска икономика е започнал да показва признаци на слабост.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през седмия месец на настоящата година с 6 хиляди, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 10 хиляди и след техен спад с 15 хиляди през месец юни.

Нивото на безработицата на сезонно коригирана база стабилизира за трети пореден месец в рекордното дъно от 5,2%, достигнато през май - най-ниско ниво на безработица след Обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно коригирана база общият брой на безработните германци се понижи през юли до 2,338 милиона  от 2,344 милиона.

На сезонно некоригирана база обаче, броят на безработните германци се повиши през юли до 2,325 милиона от 2,276 милиона месец по-рано, което доведе до увеличаване на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 5,1% от 5,0% през юни.

Според шефът на Федералната агенция по заетостта - Детлеф Шееле, трудовият пазар "продължава да се развива много благоприятно, макар и не толкова динамично, както преди".

Трябва да се има предвид, че здравият пазар на труда беше в основата на воденият от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години въпреки охлаждането на растеж в началото на годината. Влошените перспективи пред икономиката на Германия в резултат на рестриктивните търговски мерки и страховете от мащабна световна търговска война обаче могат да започнат да влияят негативно и върху все още доста силния трудове пазар в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна