Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно нарастване на потребителските доходи и разходи в САЩ през юни

Доходите и разходите на американците нараснаха със солидно темпо през юни, което е доказателство, че потребителите допринесоха съществено за силния икономически растеж на САЩ през второто тримесечие.

Според доклад на Департамента по търговия личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през юни с 0,4% на месечна база, потвърждавайки осредните прогнози на финансовите пазари и след тяхно повишение с 0,4% през май.

В същото време потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, също нараснаха с 0,4% след повишение през май с 0,5% (възходяща ревизия от предишна оценка за по-скромен растеж с 0,2%) и след като през април харчовете на американците нараснаха с 0,6% (вместо с 0,5%).

Трябва да се има предвид, че силните данни за доходите и разходите през юни вече бяха отчетени в предварителната оценка за американския икономически растеж през второто тримесечие на годината. БВП на САЩ нарасна през периода април - юни с цели 4,1% на годишна база благодарение най-вече на ръст на потребителските разходи с 4,0% (най-силно повишение от края на 2014-а година).

Междувременно Департаментът по труда представи и данни, според които ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) се повиши през юни с 0,1% на месечна база, като растежът на годишна база остана за втори пореден месец на ниво от 2,2% след известна низходяща ревизия на данните за май от 2,3 на сто.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, също се повиши на месечна база с 0,1% и с 1,9% на годишна база за трети пореден месец (след низходяща ревизия на данните за май от 2,0%).

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за юни (за основния PCE индекс) не предполагат, че ще се наложи по-агресивно повишаване на федералната фондова лихва до края на годината освен с вече очакваните от централните банкери още две увеличения и след първите две повишения, които бяха факт на заседанията през март и юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна