Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на Apple Inc. се устремяват към рекордни върхове след много силни финансови резултати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Печалбите и приходите на Apple Inc. за последното тримесечие надвишиха съществено прогнозите на Уолстрийт, като технологичният гигант отчете най-добри в историята финансови резултати за периода април - юни, залагайки на силно представяне и през следващото тримесечие. Това доведе до солиден ръст на акциите на Apple на извънборсовата търговия с около 4% към 198 долара за акция, което предполага, че по време на реалната търговия на Уолстрийт по-късно днес те могат надвишат досегашния връх от близо 196 долара за акция.

Печалбата на производителя на смартфони iPhone нарасна през последното тримесечие до 11,52 млрд. долара, или по 2,34 долара за акция, спрямо 8,72 млрд. долара, или 1,67 долара за акция точно преди година, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за печалба в размер на 2,18 долара за акция. В същото време приходите (продажбите) на Apple Inc. нараснаха със 17% до 53,27 млрд. долара от 45,41 млрд. долара преди година, надвишавайки осреднената прогноза за продажби в размер на 52,34 млрд. долара.

Apple Inc. приключи последното тримесечието със средна продажна цена на смартфоните iPhone от 724 долара, докато Уолстрийт залагаше на осреднена цена от 693 долара за брой. Компанията е продала през последното тримесечие 41,3 милиона iPhone, генерирайки приходи в размер на 29,91 млрд. долара спрямо 41,03 млн. броя преди година и приходи за 24,85 млн. броя. Въпреки че продажбите на iPhone се повишиха със скромните около 1%, приходите от продажбите нараснах с цели 20% благодарение най-вече на луксозния iPhone X, чиято цена от 999$ надвишава значително тази на iPhone 8 и на предишните модели.

Технологичният гигант прогнозира и доста високи приходи за тримесечието до края на септември в размер между 60 и 62 млрд. долара - над очакваните от Уолстрийт продажби в размер на 59,5 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени