Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК защити мерките за облекчаване на дълговата тежест на Гърция, одобрени от Еврогрупата

В сряда Европейската комисия защити одобрените от еврозоната мерки за облекчаване на гръцката дългова тежест, въпреки че ден по-рано Международният валутен фонд заяви, че  това няма да бъде достатъчно, за да може държавният дълг на Гърция да стане по-устойчив в дългосрочен план.

На днешен редовен брифинг, говорителката на ЕК Мина Андреева посочи, че прогнозите на МВФ за Гърция са "последователно песимистични" и че фондът е трябвало да ги ревизира още в миналото.

"Европейската комисия, Европейският механизъм за стабилност и Европейската централна банка направиха своите оценки и ние като европейци, финансиращи програмата, правим заключение, че облекчаването на дълга за Гърция е достатъчно", заяви Мина Андреева, цитирана от Ройтерс. "Но ние също така отбелязваме, че ще се погрижим за това отново през 2032-а година", допълни тя.

През юни финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) удължиха падежите и отсрочените лихвени плащания за голяма част от отпуснатите на Гърция заеми, заедно с допълнителна голяма по размер парична инжекция, за да се гарантира, че Атина ще успее да стъпи на краката си след края на трета спасителна програма, планиран за 20-ти август.

Във вторник обаче МВФ заяви, че докато облекчаването на гръцките задължения към останалата част от еврозоната ще направи огромният държавен дълг на страната по-устойчив в средносрочен план, оптимистичните европейски допускания за растежа на икономиката на Гърция и за първичния излишък в бъдеще ще направят тази устойчивост на дълга доста несигурна, особено след 2038-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени