Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ повиши основната британска лихва до 0,75%

Централните банкери обаче не бързат да повишат лихвите отново

Английската централна банка (АЦБ) повиши очаквано основната си лихва с 25 базисни пункта до ниво от 0,75%, като решението в четвъртък беше взето с пълно единодушие. Това представлява едва второто затягане на британските лихви в рамките на последното десетилетие, както и най-високо ниво на основната лихва от 2009-а година насам. АЦБ повиши за пръв път основната си лихвена ставка до 0,5% през ноември 2017-а година.

В същото време обаче британските централни банкери сигнализираха, че няма да бързат с по-нататъшно затягане на лихвите, визирайки несигурността около процеса на Брекзит (излизането на Великобритания от ЕС).

"След тримесечния инфлационен доклад през май, краткосрочните икономически перспективи се развиха като цяло в съответствие с очакванията на Комитета за парична политика", се посочва в изявлението на АЦБ след края на двудневното заседание. "Последните данни изглежда потвърждават, че спадът в производството през първото тримесечие беше само временен, последван от възобновяване на възходящия растеж импулс през второто тримесечие. Пазарът на труда продължава да се затяга и растежът на разходите за труд се стабилизира".

Централната банка обаче "продължава да признава, че икономическите перспективи могат да бъдат повлияни значително от реакцията на домакинствата, на бизнеса и на финансовите пазари по отношение на процеса на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС".

АЦБ представи и своя нов т.нар. "Тримесечен инфлационен доклад", в който повиши слабо досегашната си прогноза за растеж на БВП на Великобритания до 1,5% през тази година (от 1,4% в предходния доклад през май) и до 1,8% през 2019-а година (от 1,7% през май). Централната банка очаква инфлацията на Острова да остане над целевото ниво от 2% през тази и следващата година, преди да се върне към него през 2020-а година.

Английската централна банка вече залага на малко по-слаб от очакваното растеж на глобалната икономика, отразявайки ескалиращото търговско напрежение между САЩ и нейни ключови търговски партньори като ЕС и Китай. Според АЦБ световната икономика ще нарасне с 2,75% през тази година при предишна оценка за експанзия от 3,0%, като растежът ще се забави през 2019-а година до 2,5 на сто.

АЦБ прогнозира, че може да има още едно или най-много две увеличения на лихвените ставки с четвъртпроцентни пункта до средата на 2021-ва година, потвърждавайки отново, че по-нататъшното повишение на лихвените ставки ще бъде "постепенно и лимитирано". Прогнозите на Централната банка се базират на инвеститорски очаквания за още само едно повишение на британската лихва към края на 2019-а или в началото на 2020-а година, като тяхната осреднена оценка е за лихвено ниво от 1,1% в края на 2020-а година. Това обаче е по-ниско от прогнозата през май за ниво на основната британска лихва от 1,2% в края на 2020-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна