Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно нарастване на китайския износ през юли въпреки високите американски мита

Растежът на износа на Китай се ускори изненадващо през юли въпреки наложените от президента Тръмп високи мита върху вноса на китайски стоки, като в същото време търговският излишък спрямо Съединените щати остана близо до рекордни висини на фона на продължаващата търговска битка между двете най-големи икономики в света, показват данни на Генералната митническа администрация на страната.

В рамките на юли китайският износ към останалия свят се увеличи с цели 12,23% на годишна база след малко по-слаб растеж от 11,2% през юни и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно повишение с около 10 сто. В същото време вносът скочи с 27,3% след повишение с 14,1% месец по-рано и очаквания за увеличение с около 16 на сто.

По-здравото нарастване на вноса спрямо износа доведе до свиване на китайския търговски излишък през юли до 28,05 млрд. долара спрямо 41,61 млрд. долара през юни и прогнози за по-позитивен търговски баланс от малко над 39,0 млрд. долара.

Търговската излишък на Китай спрямо САЩ пък се понижи слабо до 28,09 млрд. долара, но остава недалеч от юнския рекорден връх от 28,97 млрд. долара въпреки вече влезлите в сила от 6-и юли високи американски мита за вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара и последвалите ги аналогични по размер и стойност митнически тарифи за вноса на американски стоки в Китай.

Китайският износ за САЩ нарасна с 13,3% през първите седем месеца на 2018 година спрямо година по-рано и след повишение с 13,5% през периода януари – юни, като в същото време вносът от Съединените щати се увеличи с 11,8 на сто. В резултат на това търговският излишък на Китай спрямо САЩ нарасна до 161,63 млрд. долара спрямо 142,75 млрд. долара през същия период на предходната година.

Трябва да се има предвид, че Вашингтон отдавна критикува търговския излишък на Китай със Съединените щати, насочвайки той да бъде съкратен. Именно с този мотив администрацията на президента Доналд Тръмп стартира от началото на юли "война с митата" относно вноса на китайски стоки, получавайки реципрочни тарифни санкции от властите в Китай.

С оглед на липсата на резултати от проведените в последствие търговски преговори, Тръмп обяви във вторник вечерта въвеждането от 23-ти август на допълнителни 25-процентни мита за вноса в САЩ на китайски стоки на стойност от още 16 млрд. долара, като се очаква аналогичен отговор от Пекин. Администрацията на Белия дом продължава да обсъжда и налагането на допълнителни високи мита за китайски стоки на стойност от цели 200 млрд. долара, докато властите в Пекин обявиха списък с 5207 вида американски стоки за 60 млрд. долара, които могат да бъдат обложени с мита от 5% до 25% в зависимост от това, ако бъдат изпълнени последните закани на Вашингтон.

Коментирайки все още големия търговски дефицит на САЩ с Китай, анализатори отбелязват, че рязката обезценка на китайския юан между април и юли вероятно е отнела част от ефекта от въведените на 6-и юли високи мита върху вноса на китайски стоки в размер на 34 млрд. долара.

Въпреки това анализаторите продължават да очакват по по-неблагоприятно китайско търговско салдо през следващите месеци. "Очакваме растежът на износа да се охлади през следващите месеци, въпреки че това ще отрази предимно по-слабия глобален икономически растеж, отколкото въведените от САЩ тарифи, чието пряко въздействие ще продължава да бъде компенсирано най-вече от неотдавнашната обезценка на ренминби (китайския юан)", отбеляза икономистът Юлиан Еванс-Причард от компанията Capital Economics, цитиран от агенция Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна