Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двугодишен връх на долара от над 69 рубли с оглед на трусовете на развиващите се пазари

Руската рубла се срина към най-ниски нива спрямо долара от пролетта на 2016 година насам с оглед на общото напрежение на световните капиталови пазари и по-специално на развиващите се пазари в резултат на кризата с турска лира и инвеститорските опасения около новите санкции на САЩ спрямо Русия.

По-рано в понеделник руската валута последва първоначалната нова драматична обезценка на турската лира, достигайки дъно от 69,22 рубли за едни щатски долар (най-ниско ниво от края на март/началото на април 2016 година).

В същото време еврото поскъпна към 78,90 рубли, доближавайки нивото от 79 рубли за пръв път от април тази година. Последва париране на част от първоначалните разпродажби на руската валута, при което доларът стабилизира около 68,00 рубли, а еврото – около 77,50 рубли.

                                                                                 Графика долар/руска рубла

Снимка

Руската централна банка отбеляза, че не е се намесвала на валутния пазар, но още в края на миналата седмица сигнализира, че временно ще преустанови попълването на валутните си резерви с оглед на растящото напрежение на финансовите пазари. Рублата започна да се обезценява сериозно в последно време, след като Вашингтон обяви нови санкции спрямо Москва и в рамките на миналата седмица загуби 6,92% от стойността си спрямо долара, отбелязвайки най-солиден спад от декември 2014 година насам.

Негативно влияние върху руската рубла оказва натискът, на който са подложени валутите на т.нар. "развиващи се пазари" в резултат на кризата с турската лира, както и общото поскъпване на индекса на щатския долар спрямо останалите шест основни валути към най-високо ниво от юни 2017 година около 96,50 пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна