Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берат Албайрак заяви пред чуждите инвеститори, че Турция ще излезе по-силна от кризата с лирата

Берат Албайрак
Снимка: Ройтерс

Финансовият министър Берат Албайрак увери международните инвеститори в четвъртък, че Турция ще излезе по-силна от валутната криза, настоявайки, че банките в страната са здрави и силни.

В телеконферентен разговор с над 3000 хиляди инвеститори и икономисти Албайрак, който е зет на президента Реджеп Ердоган, заяви, че Турция напълно разбира и оценява всичките си вътрешни предизвикателства, но страната трябва да се занимае с това, което той описа като "пазарна аномалия", визирайки драматичната обезценка на лирата в началото на седмицата до рекордно дъно от 7,24 за един щатски долар.

Берат Албайрак също така посочи, че Турция няма да се поколебае да окаже подкрепа на банковия сектор в случай на необходимост. "Банките са способни да се справят с резките пазарни колебания, като напоследък не е имало голям отлив на пари от банковите депозити", добави той.

Финансовият министър допълни, че Турция вече е предприела мерки за ограничаване на валутното финансиране и корпорациите в страната са в благоприятна позиция да посрещнат краткосрочните си задължения.

Той също така подчерта, че Турция няма да направи компромис за фискалната дисциплина и с намаляването на инфлацията като основен приоритет. Албайрак посочи, че Турция не е страна с висока задлъжнялост. Всички министерства имат мандат за амбициозни спестовни мерки, а инвестиционните им портфейли ще бъдат преразгледани, отбеляза финансовият министър.

Според него страната няма планове да се обърне към МВФ за подкрепа относно кризата с турската лира. Албайрак отново посочи пред чуждестранните инвеститори, че Турция ще изпълни фискалните си цели посредством по-затегнати разходи. Властите в Анкара ще се съсредоточат и върху привличането на преки чуждестранни инвестиции, посочи той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна