Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ли Къцян: Китайските власти ще въведат нови мери за насърчаване на частните инвестиции

Ли Къцян
Снимка: БГНЕС

Китайският премиер Ли Къцян заяви в петък, че властите в страната ще ускорят мерките за реформи, за да подпомогнат частните инвестиции и бизнеса, съобщава агенция Синхуа, цитиран от Ройтерс.

"Нашата икономика показва стабилно представяне с добър растежен импулс. Изправени пред нови обстоятелства и предизвикателства, ние трябва да засилим реформата, да обърнем внимание на възникващите проблеми, да планираме напред и да прецизираме политиките според нуждите, за да гарантираме, че икономиката се развива в подходящ диапазон", отбеляза премиерът на страната.

Според него потенциалът на потреблението като двигател за растежа трябва да бъде допълнително отключен. "В същото време трябва да се положат повече усилия за намаляване на бизнес разходите, за подкрепа на износа и за по-добро използване на чуждестранните инвестиции", допълни Ли Къцян.

В същото време агенция Синхуа цитира Чжан Лицюн от Центъра за изследователски изследвания на Държавния съвет да отбелязва, че серията по-слаби от очакваното макро икономически данни, публикувани наскоро, предизвика загриженост, че втората по големина икономика в света е изправена пред тежката търговска война със САЩ.

Той обаче смята, че Китай поддържа стабилен и позитивен икономически тренд въпреки сложната вътрешна и външна среда. Чжан Лицюн заяви, че "все още съществуват предизвикателства, включително промените във външната среда и трудностите при корпоративното финансиране. Това обаче няма да промени стабилната и положителна тенденция, като финансовите рискове са контролируеми, тъй като китайските политики за макроконтрол постепенно ще окажат ефект".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна