Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в Турция.

Това причини нови вълна от продажби на акциите на борсите на стария континент, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,35% и е на път да отбележи седмичен спад от близо 1,5 на сто.

Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,63%, заличавайки вчерашен отскок с 0,6%. В рамките на отминаващата работна седмица основният индекс на борсата във Франкфурт е на път да се раздели с близо 2,5% от стойността, отбелязвайки спад за трета поредна седмица. Това би представлявало най-продължително понижение на DAX 30 от февруари насам.

Френският индекс CAC40 се понижава с 0,26% и с близо 1,5% в рамките на седмицата, като това би представлявало негово първо понижение за трета поредна седмица от юни насам. Солиден спад от цели 4,8% има при акциите на Air France, след като въздухоплавателната компания потвърди Бенджамин Смит като нейният нов изпълнително директор, въпреки силната съпротива от страна на профсъюзите. Трябва също така да се има предвид, че досегашният изпълнителен директор на Air Canada е първият чуждестранен шеф на Air France.

Британският индекс FTSE100 също губи 0,25% от стойността си и е надолу с 1,7% в рамките на отминаващата седмица, което би представлявало най-солиден негов спад от март насам.

И днес италианският индекс FTSE MIB бележи силно понижение с около 1%, като е на път да отбележи седмично понижение от цели 3,7%, което би представлявало най-слабото представяне на борсата в Милано от седмицата до 25-и март. Инвеститорите се фокусират преди всичко върху банковия сектор на Ботуша с оглед на експозициите на италианските кредитни институции в Турция и на техните притеснения, свързани с бюджетната политика за следващата година на антисистемното коалиционно правителство. Акциите на Banco BPM се понижават с 3,26%, на UniCredit - с 0,48% и на Unione di Banche Italiane - с 0,56%.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също се оцветиха в червено преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с близо 70 пункта (с 0,26%), след като в четвъртък индексът на сините чипове нарасна с цели 396,32 пункта (скок от 1,585). Фючърсите на S&P500 и на Nasdaq100 пък се понижават съответно с 0,22% и с 0,33%, парирайки част от вчерашното им повишение с между 0,79% и 0,42%.

Негативно влияние върху поведението на американските фондови фючърси оказват и по-слаби финансови отчети на технологични компании като Nvidia Corp. и Applied Materials Inc., специализирани в производството на миркопроцесори. След оповестяването на техните финансови резултати за последното тримесечие, акциите на Nvidia се понижават на извънборсовата търговия с 2,87%, а на Applied Materials - с 3,86%.

Подновеното напрежение на фондовите пазари в резултат на новата обезценка на турската лира кара инвеститорите отново да потърсят "убежище" в американските, германските и британските държавни облигации, което пък провокира спад на тяхната доходност. Доходността на 10-годишните германски облигации се понижава към едномесечен дъно около 0,3%, на 10-годишните американски дългови книжа към 2,85% и на аналогичните британски облигации - към 4-седмично дъно около 1,198%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна