Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е сугестопедия и приложима ли е за деца

Ученето като удоволствие

БНР Новини

Сугестопедията е алтернативен начин на обучение, в който силно се залага на развлекателния момент.

Преподаването не е поднасяне на данни от учителя, които учениците да запомнят, а става чрез песни, театрални етюди, пресъздаване на реални житейски ситуации, дискусии по дадени теми, които после се представят мултимедийното и т.н.

Обстановката също е неформална, като изборът какви да са мебелите, цветовете, украсата, зависи най-вече от възрастта на обучаемите. Колкото по-малка е тя, толкова интериорът трябва да е по-цветен и весел.

Целта е да отпадне стресът от класическия модел учител-ученик-изпитване, обучаемите да се чувстват свободни, защото при стрес ученето става неприятно задължение. Идеята на сугестопедията също така е да се предизвика любопитство, положително емоционално отношение към изучаваните теми.

Това активира мисленето и творческите им заложби, в търсене на познанието те го осмислят, запомнят го по-бързо, ефективно и трайно.

Ако при обучаемите се залага на импровизацията и откривателството, то при обучаващия е точно обратното - при него всичко е подредено в стройна програма и методика - как да насочва обучаемите, как да ги мотивира, каква да е последователността на темите, начини за разработване и т.н. 

Сугестопедията се прилага и при възрастни, но е особено подходяща за децата, защото те по-трудно задържат интереса и вниманието си от възрастните, които могат да си наложат целенасоченост.

Снимка

Тя така е била създадена в България - за обучение на децата - през 70-те години на 20 век, но въпреки успехите, експериментът не е получил развитие.

Затова пък са го взели по света и са го внедрили като система в даже в държавното образование - в САЩ, Япония, Швеция и др. В последните години се прилага и у нас, най-вече в чуждоезиковото обучение  по английски език, като например в ЛъкиКидс в Банско - международен лагер за деца с изучаване на английски език. Междувременно сугестопедията започна да навлиза и в класическите ни училища, макар засега основно по проекти в извънкласните занимания.

Ползи от сугестопедичното обучение

Сугестопедичният метод на обучение дава бърз ефект при ученето на английски като чужд език, като особено улеснява прякото общуване - с натрупване на лексика от различни области; правоговор и правилно изразяване; разбиране, когато се слуша говор на дадения език. Едновременно с това се работи и върху писмения език.

Снимка

На практика за много по-кратко време от класическите методи, се усвоява много по-голям по обем материал. Много съществен момент е също, че децата виждат по нов начин ученето, променят отношението си към него, виждат, че то може да е забавно приключение и това да е модел.

Разбира се, основен акцент на сугестопедията е езиковото обучение, но когато методът се прилага при деца, той има и дългосрочни ползи за формиране на характера при малките. В неформалната обстановка и неформалните отношения на сугестопедичния подход, децата преди всичко се отпускат, чувстват се в свои води.

Снимка

Строгите бариери в отношенията падат и те изразяват себе си без притеснения и прикриване, освобождават чувствата си, защитават мнението си. Това е добре както за психическото здраве, така и за откриване и развитие на творческите заложби.

Колективните дейности ги амбицират да покажат знанията си, талантите, възможностите, изграждат любознателност. Едновременно с това ги учат да изграждат отношения и да работят в екип, бързо да се ориентират в нова среда. При обща позитивна цел без страх от наказания /лоша оценка/, те се учат и на обективен поглед за приноса на другите и за техния собствен.

Това има дисциплиниращ и  мотивиращ  ефект. Тематичното разнообразие обогатява мирогледа им, а успехите вдигат тяхното самочувствие. Използването на рисуване, музика, танци, отваря пред децата безкрайния свят на изкуствата, приобщава ги по пътя към красивото, прави ги естети, а нерядко в някое от изкуствата те откриват своя неподозиран талант.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!