Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Германия: Няма да позволим на Америка да ни се качи на главата

Хайко Маас
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас публикува статия в авторитетния вестник Handelsblatt, озаглавена „Няма да позволим на САЩ да търгуват през главата ни“.

В статията той посочва, че отношенията между Европа и САЩ значително са се променили, като близостта от времето на Студената война вече е история.

„Целта на европейската политика е силна и суверенна Европа. Само в тясно сътрудничество с Франция и останалите европейци може да се постигне баланс със САЩ. Европейският съюз трябва да се превърне в опора на международния ред, партньор за всички, които го приемат“, пише Хайко Маас и казва, че САЩ и Европа вече не споделят общи ценности в такава степен, както е било в миналото.

Според германския външен министър Европа трябва да изгради независима от САЩ собствена платежна система SWIFT и Европейски валутен фонд.

Той допълва, че що се отнася до партньорството в НАТО и борбата с тероризма, европейците се нуждаят от САЩ, но ЕС трябва да укрепи европейския стълб на Атлантическия договор и да поеме повече отговорности, за да може да запази стратегическото си партньорство със САЩ.

В същото време Хайко Маас посочва, че европейците ясно са казали на американците, че смятат за грешка излизането на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран и че ЕС ще предприеме мерки за защита на европейските компании от евентуални американски санкции.

В отговор на протекционистката политика на президента на САЩ Доналд Тръмп германският външен министър напомня, че европейските филиали на Apple, Google, Facebook реализират милиардни печалби всяка година, които репатрират в Америка, и предлага да бъде въведен специален данък върху дейността им в Европа.

Иронията е, че туитовете от Белия дом ще насърчат създаването на една суверенна Европа, търсеща баланс. И ние здраво работим за това, завършва статията си Хайко Маас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна