Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой пожари през август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През август на Земята са регистрирани 30 000 огнища на горски и други пожари, а площта, която те са обхванали, е рекордна за всички нремена, показват спътникови данни, публикувани от американската космическа агенция НАСА.

Най-интензивни са пожарите в Африка, където фермерите разчистват обработваеми площи с изсичане и палене на гори. Вследствие на това въздухът на континента изобилства с частици пепел и аерозоли, което влошава значително качеството му.

По последни данни, получени чрез апарата VIIRS, намиращ се на борда на спътника Suomi NPP, в Африка и в момента бушуват хиляди пожари.

Големи райони около Амазонка и западното крайбрежие на Южна Америка също са обхванати от пожари, като причините са същите. Големи огнища има също така в горски райони на САЩ и Канада, както и в Източна Европа, Русия, Австралия и Югоизточна Азия.

Честотата и мащабите на пожарите в следващите няколко години ще растат, особено в Австралия и Северна Америка заради постоянния ръст на летните температури, прогнозират специалистите от НАСА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени