Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимошенко обяви кандидатурата си за президент на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерката на украинската партия „Отечество“ („Батькивщина“) и бивша министър-председателка Юлия Тимошенко обяви кандидатурата си за президент на Украйна. Президентските избори в Украйна са насрочени за 31 март 2019 година.

В съобщение на партията се казва, че „Отечество“ няма да се обединява с други политически субекти и че ще яви на изборите самостоятелно.

„Няма да поддържаме друг кандидат и аз със сигурност ще се кандидатирам“, заявява на своя сайт Тимошенко, която води в социологическите проучвания. Според данни от началото на август бившата министър-председателка би получила 17,7 % от гласовете, а следващият вероятен кандидат – бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко – е на 7 процента от нея.

За действащия държавен глава Петро Порошенко биха гласували 8,3 на сто от украинските избиратели.

Юлия Тимошенко беше министър-председател на Украйна за кратко през 2006 и след това от 2007 до 2010 година.

От 2010 г. срещу Юлия Тимошенко текат съдебни разследвания и на 5 август 2011 г. тя е арестувана, а на 11 октомври 2011 г. – осъдена на 7 години затвор по дело за превишаване на власт и служебни пълномощия, по време на сключването на договорите с Русия за доставка на газ през януари 2009 г.

Освободена е по решение на украинския парламент на 22 февруари 2014.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна