Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Общият индекс на цените на производител през юли намалява с 0,8% спрямо юни, но на годишна база расте с 4,7%

Снимка: БГНЕС

Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г. намалява с 0,8 на сто спрямо предходния месец, съобщава Националният статистически институт, цитиран от БТА.

По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост – с 8,4 на сто, в преработващата промишленост – с 1.0 на сто, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст с 1,1 на сто.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали – със 7,6 на сто, и при производството на мебели – с 0,4 на сто, а ръст е отчетен при: производството на тютюневи изделия – с 1,4 на сто.

Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г. нараства на годишна база с 4,7 на сто. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост – с 5.2 на сто, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3,7 на сто, и в добивната промишленост – с 3,1 на сто.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали – с 5,7 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 5,6 на сто, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 5,3 на сто.

Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде – с 1,7 на сто, както и при производството на тютюневи изделия – с 0,6 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна