Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишната инфлация в Турция достигна близо 18%, допринасяйки за нов натиск върху местната валута

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Турция се ускори през август до близо 18 на сто, като това е най-високото ниво на потребителските цени, откакто президентът Реджеп Ердоган пое управлението на страната преди около 15 години.

Потребителските цени се повишиха през август с 2,3% спрямо юли, като на годишна база инфлацията се ускори до 17,9% от 15,85% месец по-рано, отбелязвайки най-солиден растеж от 15 години насам, показват данни на турската национална статистика, оповестени в понеделник. Според официалната статистика на страната увеличаването се дължи на по-високите транспортни и енергийни цени в резултат на рязката обезценка на турската лира през последните седмици.

След инфлационните данни турската валута се оказа под нов натиск от продажби, понижавайки се към 6,7270 лири за един щатски долар и към 7,8150 лири за едно евро.

Последва париране на част от новите загуби, тъй като инфлационните данни подсилиха очакванията, че Турската централна банка ще се наложи да повиши лихвените ставки на редовното си заседание на 13-ти септември. Щатският долар поскъпва в рамките на деня с 1,2% към 6,6200 турски лира, а еврото се търгува около 7,6900 турски лири, след като централната банка на страната заяви, че ще преоцени настоящата си парична политика с оглед на "значителните рискове" за ценовата стабилност, визирайки данните на официалната статистика.

                                                                             Графики долар/турска лира     и      евро/турска лира

Снимка

"Последното развитие на инфлационните перспективи показва значителен риск за ценовата стабилност. Централната банка ще предприеме необходими действия за поддържане на ценовата стабилност", се посочва в изявлението на банката. "Позицията относно паричната политика ще бъде коригирана на заседанието през септември с оглед на последните събития", допълва централната банка.

Въпреки че вдигането на лихвените ставки се счита за най-често срещаният инструмент за борба с инфлацията и за поддържане на национална валута, турската лирата вече се обезцени с повече от 40% от началото на годината насам. Зад този драматичен спад стоят инвеститорските притеснения около политиката на президента на страната Реджеп Ердоган. Той многократно се самоопредели като "враг на лихвените проценти", настоявайки че иска да види по-ниски разходи за обслужването на кредитите, за да се запази доброто темпо на икономическия растеж посредством вътрешни бизнес инвестиции.

Финансовият министър Берат Албайрак пък заяви в интервю за агенция Ройтерс през уикенда, че централната банка на страната е независима от правителството и че тя ще предприеме всички необходими стъпки за борба с инфлацията. Той също се ангажира с "цялостна борба срещу инфлацията".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна