Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Societe Generale е изправена пред глоба от близо 1,3 млрд. долара във връзка с наложени от САЩ финансови санкции

Холандската прокуратура глоби банката ING със 775 млн. евро по обвинения за пране на пари и корупция

Очаква се Societe Generale да плати наказателна глоба от приблизително 1,1 млрд. евро (около 1,27 млрд. долара) за уреждане на спор с оторизираните власти в САЩ във връзка с неправомерни сделки, които включват държави, подлежащи на американски санкции, съобщава агенция MarketWatch.

Голямата френска банка обяви в понеделник, че "е влязла във фаза на по-активни дискусии" с американските власти по отправените обвинения и че може да бъде постигнато споразумение през следващите няколко седмици.

Третата по големина кредитна институция във Франция очаква глобите, касаещи спора с оторизираните органи в САЩ, да бъдат "почти изцяло покрити" от заделените от нея финансови провизии. Провизиите на SocGen във връзка със спора вече възлизат на около 1,43 млрд. евро, след като през второто тримесечие банката задели допълнителни провизии за съдебни дела в размер на още 200 млн. евро. От цялата сума около 1,2 млрд. евро са заделени за настоящия спор, допълни кредитната институция.

Според направеното от банката изявление спорът е свързан с "определени сделки в щатски долари, осъществени от Societe Generale, включващи държави, които са обект на икономически санкции от САЩ". Банката не конкретизира страните, участвали във финансовите транзакции и на този етап не направи непосредствени допълнителни коментари по въпроса за предстоящата глоба.

Агенция MarketWatch напомня, че през юни SocGen постигна споразумения с американските и френските оторизирани власти относно предполагаемо манипулиране на междубанковия лихвен процент, известен като Либор, както и във връзка с неправомерни сделки, включващи либийски партньори на банката. Като част от споразуменията банката обяви, че ще плати наказателна глоба за около 1,3 млрд. долара.

В средата на 2017-а година френската банка вече беше глобена с 963 млн. евро отново по обвинения за неправомерни финансови транзакции в посока Либия.

Междувременно от холандската прокуратура обявиха във вторник, че банковият гигант ING е платил 775 млн. евро, за да уреди наказателно разследване относно прането на пари и обвинения в корупцията, съобщава Франс прес.

"ING Bank NV в Амстердам прие споразумение и плати 775 млн. евро (897 млн. долара), както бе предложено от холандската прокуратура", се посочва в официалното изявление. "ING е била въвлечена в сериозни пропуски при предотвратяването на изпирането на пари", добави прокуратурата.

През 2012-а година холандската кредитна институция се съгласи да плати рекордни тогава 619 млн. долара на оторизираните власти в САЩ, за да уреди обвинения, че е нарушила американските санкции, забраняващи финансови сделките с Куба, Иран, Мианмар и Судан.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени