Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ призова за единна европейска агенция за борба с прането на пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа се нуждае от единна агенция за борба с прането на пари, заяви в петък Беноа Кьор от ЕЦБ, визирайки неотдавнашни случаи с банки от ЕС, които показаха за наличието на сериозни пропуски в способността на блока да предотврати финансови престъпления.

"Подкрепяме всяка инициатива, която да доведе до по-хармонизиран и по-координиран подход в борбата с прането на пари. В идеалния случай това би било една единна европейска агенция", заяви Кьор на пресконференция след редовна среща на финансовите министри от еврозоната във Виена, съобщава Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че идеята за обща агенция е включена в предварителният план, изготвен от европейските регулаторни органи през миналата седмица и целящ да се затегне защитата на ЕС срещу изпирането на пари. Самият план беше подготвен след подозрителни случаи за пране на пари от страна на банки в Малта, Латвия, Естония и Дания и точно преди холандският гигант ING да се съгласи по-рано тази седмица да плати сериозна по размер глоба от 775 млн. евро, тъй като не успя да предотврати изпирането на пари.

"Последните събития показват, че ние трябва съвместно да направим повече в тази област, отколкото понастоящем", посочи и Марио Сентено, който е председател на Еврогрупата (на финансовите министри от еврозоната).

Той подчерта, че надзорът е "споделена отговорност", която включва националните и европейските органи.

Марио Сентено, който е и финансов министър на Португалия, добави, че докладът на регулаторните органи на ЕС все още е предварителен и се надява неговите заключения да бъдат на разположение до края на годината, като само след това могат да се предприемат конкретни действия.

Изборите за следващия Европейски парламент обаче са насрочени за месец май 2019 година и с оглед на това в скоро време може да има "замразяване" на законодателната дейност на общоевропейско ниво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени