Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на заетостта и ръст на заплащането на труда във Великобритания

Снимка: БГНЕС

През трите месеца до края на юли нивото на британската безработица стабилизира в 43-годишно дъно от 4,0%, но при слабо увеличение на заетостта и нарастване на броя на хората, които се определят като икономически неактивни, показват данни на официалната британска статистика ONS. Това сякаш е сигнал, че продължителният период на солиден растеж на заетостта може би е вече към своя край.

В същото време заплащането на труда се увеличи с темпо, което не беше надвишавано през последните три години, тъй като британският бизнес намира все по-трудно нов персонал, отчита официалната статистика.

Безработицата (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода май - юли 2018 година остана в многогодишното дъно от 4,0%, достигнат през второто тримесечие (най-ниско ниво от февруари 1975-а година насам).

Въпреки рекордно ниската безработица от 4,0%, трудовата заетост през трите месеца до края на юли се повиши с едва 3 хиляди до 32,397 милиона след увеличение с 42 хиляди през второто тримесечие, като това представлява най-слабото повишение от периода август - октомври 2017-а година.

Броя на безработните британци се понижи през май - юли с 55 хиляди до 1,36 милиона, като в същото време броят на хората, определящи се като икономически неактивни, скочи със 108 хиляди до ниво от 21,2%, повишавайки се с 0,3% спрямо периода февруари - април (най-солиден ръст началото на 1992-а година).

Броят на свободните работни места пък се увеличи с 14 хиляди през трите месеца до края на юли, достигайки цели 833 хиляди - най-голям техен брой откакто ONS стартира това проучване през 2001-а година.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания пък се повишиха през август с 8,7 хиляди след тяхно повишение с 10,2 хиляди през юли.

В същото време растежът на осреднени седмични доходи, включвайки бонусите, се ускори през периода май - юли до 2,6% на годишна база от 2,4% през три месеца до края на юни. Растежът на средните седмични доходи, изключвайки бонусите, пък се ускори до 2,9% от 2,7% през предходните три месеца, 

Това увеличаване на заплащането се дължи на факта, че британският бизнес се затруднява при намирането на нов персонал и е принуден да плаща повече. Това е видно от рекордният брой на незаетите свободни работни места, както и до много слабото увеличение на заетостта през трите месеца до юли.

Трябва да се има предвид, че Английската централна банка следи внимателно данните за растежа на заплатите като сигнал за инфлационния натиск в страната. Ускореният растеж на заплащането на труда е в подкрепа на решението на АЦБ от миналия месец да увеличи основната британска лихва до посткризисен връх от 0,75%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна