Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на азиатските борси след нова ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай

Азиатските пазари на акции се оказаха в нов спад по време на търговията в понеделник, парирайки опита за отскок от края на миналата седмица, тъй като инвеститорите се притесняват, че търговското напрежение между САЩ и Китай може да достигне нови висоти.

Повод за тези притеснения даде информация на "Уолстрийт джърнъл", че администрацията на Доналд Тръмп може да въведе още днес допълнителни мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара. Финансовата агенция също така съобщи, че с оглед на тази заплаха, властите в Пекин могат и да откажат предложението за подновяване на търговските преговори с Вашингтон до края на месеца.

Сигналите за нова ескалация на търговското напрежение между двете водещи световни икономики причиниха спад на акциите, търгувани на азиатските борси. Китайският основен индекс Shanghai Composite се понижи с 1,11%%, по-малкият индекс Shenzhen Composite - с 1,54%, а хонконгският индекс Hang Seng - с 1,38%. Токийската фондова борса беше затворена поради официален японски празник, докато южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,66%, индексът на Тайван - с 0,36% и този на Сингапур - с 0,85%.

Европейските борси също стартират на червена територия, следвайки подновеното търговско напрежение по оста САЩ - Китай, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в началото на търговията с 0,1%, германският индекс DAX - с 0,54%, френският CAC40 - с 0,15% и британският FTSE100 - с 0,15%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени