Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай няма друг избор освен да отговори с ответни мерки на новите американски мита

Китай няма друг избор освен да отмъсти с ответни мерки на най-новите митнически тарифи в САЩ, но се надява, че Вашингтон ще коригира поведението си, съобщи във вторник Министерството на търговията, без обаче да посочи точно какви действия ще бъдат предприети, съобщава Ройтерс.

Изявлението е факт, след като в понеделник вечерта американският президент Доналд Тръмп ескалирал допълнително търговската война с Пекин, налагайки мита от 10% за вноса на китайски стоки за около 200 млрд. долара, посочвайки, че тези тарифи ще бъдат повишени постепенно до 25% до края на годината.

Китайското министерство на търговията отбеляза, че американските тарифи ще доведат до нова несигурност по отношение на преговорите между двете водещи икономики, но поне на този етап не даде ясни индикации, че Пекин ще се откаже от планираните за по-късно този месец разговори с висши американски представители във Вашингтон.

Според министерството, сътрудничеството между Китай и САЩ е единственият правилен избор, като в една търговска война няма да има победител. Американският протекционизъм ще навреди на интересите както на Китай, така и на САЩ и ще навреди на глобалната икономика, което не би било добре за която и да е държава.

Трябва да се има предвид, че с новите мерки, влизащи в сила от 24-ти септември, администрацията на президента Доналд Тръмп вече ще наложи мита върху почти половината от китайските стоки, внасяни в САЩ, които през миналата година бяха оценени на стойност от 505 млрд. долара. Тръмп също така заплаши, че ако Пекин предприеме ответни мерки, то той ще въведе трета фаза на "войната на митата", като наложи митнически тарифи за допълнителен китайски внос за 267 милиарда долара. По този начин Вашингтон може да започне да обмитява целия внос на стоки, произвеждани в Китай.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна