Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради търговката война китайският гигант Alibaba не може да спази обещанието за 1 млн. работни места в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят и доскорошен ръководител на Alibaba Group - Джак Ма заяви в сряда, че огромната китайска компания за електронна търговия вече не може да изпълни обещанието си да създаде 1 милион работни места в Съединените щати с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай, предаде китайската информационна агенция Синхуа.

Джак Ма предупреди, че търговската война между двете най-големи световни икономики може да продължи две десетилетия и че Китай трябва да съсредоточи своя износ върху търговския маршрут, известен като "Пътя на коприната", визирайки Африка, Югоизточна Азия и Европа.

Той се срещна през януари 2017-а година с американския президент Доналд Тръмп и представи план на китайския гигант за онлайн продажби, според който един милион малки американски компании ще могат да вземат участие в платформата на Alibaba, за да продават посредством нея стоки на китайските потребители в рамките на следващите пет години.

"Този ангажимент се основаваше на приятелското сътрудничество между Китай и САЩ, на рационалната и обективна предпоставка за двустранна търговия", посочи Ма пред агенция Синхуа. "Сегашната ситуация обаче разруши първоначалните добри предпоставки и няма начин да изпълним поетото обещание".

Инвеститорите не изглеждат сериозно впечатлени от коментарите на Джак Ма, като акциите на Alibaba приключиха търговията в сряда с повишение от 3,8%, добавяйки нови 0,77% по време на днешната търговия, но все още са с около 5% под техните нива от началото на годината.

Изказването на Джак Ма е факт, след като в началото на седмицата Доналд Тръмп обяви, че от 24-ти септември влизат в сила мита от 10% за вноса на китайски стоки за около 200 млрд. долара, като тези мита могат да бъдат повишение до 25% в края на годината. Тръмп също така заплаши, че може да въведе високи мита върху вноса от Китай за още около 267 млрд. долара.

Ден по-късно властите в Пекин отговориха, че от същата дата въвеждат мита между 5% и 10% за вноса в Китай на американски стоки за около 60 млрд. долара.

В тази връзка Джак Ма посочи, че очаква търговската война да продължи далеч след края на администрацията на Тръмп и дори след негов евентуален втори управленски мандат. Според него търговските търкания ще доведат до "голям безпорядък" за всички участващи страни.

Той добави, че митата на САЩ върху китайски стоки за стотици милиарди долари биха могли да накарат неговата страна да започне да експортира другаде. "Трябва да работим повече в посока Африка, Югоизточна Азия и Европа", посочи основателят на Alibaba, визирайки т.нар. "Път на коприната".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна