Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо повишение на британските продажби на дребно за втори пореден месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През август продажбите на дребно във Великобритания се увеличиха изненадващо за втори пореден месец, показват данни на официалната статистика ONS, които предполагат, че потребителските разходи ще допринесат за британския икономически растеж и през третото тримесечие, въпреки несигурността около Брекзит преговорите с ЕС.

Обемът на продажбите на дребно се увеличи през август с 0,3% спрямо юли, когато нарасна с 0,9% (възходяща ревизия от повишение с 0,7%), при осреднени очаквания на финансовите пазари за намаляване на продажбите с 0,2 на сто. Според ONS, увеличение на продажбите има в почти всички категории с изключение на хранителните стоки и на облеклото при които беше отчетно намаление, но след много силен ръст на продажбите през юли.

Растежът на продажбите на дребно на годишна база се забави през август до 3,3% от 3,8% през юли (възходяща ревизия от повишение с 3,5%), но при прогноза за доста по-скромно повишение с 2,3 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова също нараснаха на месечна база с 0,3% след ръст с 1,1% през юли (възходящ ревизия от повишение с 0,9%), като техният растеж на годишна база се забави до 3,5% след солидно повишение с 4,0% през предходния месец.

Трябва да се има предвид, че от началото на годината потребителските разходи допринесоха за макар и сдържания растеж на британската икономика, като днешните данни предполагат, че те ще подкрепят икономическата експанзия и през второто полугодие.

Британската лира реагира позитивно на изненадващо добрите продажби на дребно през август, задълбочавайки своето възходящо движение спрямо останалите основни валути. Паундът намира подкрепа и от оставащите в сила инвеститорски надежди, че на продължаващата в четвъртък европейската лидерска среща в Залцбург, Австрия, ще се стигне до споразумение относно спортните въпроси около Брекзит сделката на Великобритания с ЕС.

Британската лира поскъпва с 0,5% към нов 9-месечен връх от 1,3216 долара, като по същото време еврото се понижава с 0,25% към 7-седмично дъно около 0,8854 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна