Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През второто тримесечие:

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 8,5%, а за заплати - с 8,3%

Снимка: БГНЕС

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,5% спрямо същото тримесечие на предходната година и след по-слабо повишение с 6,8% в началото на годината. Увеличението в индустрията е с 10,0%, в сектора на услугите - със 7,0% и в строителството - с 10,5 на сто.

По икономически дейности през периода април - юни 2018 година най-висок ръст на общите разходи за труд в България спрямо същия период на 2017-а година е регистриран в икономическите сектори "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с цели 14,9%, "Административни и спомагателни дейности" - с 12,7% и "Култура, спорт и развлечения" - с 11,6%. В същото време намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически сектор "Операции с недвижими имоти" - със 7,5 на сто.

Разходите за възнаграждение за един отработен час (разходите за заплати) през второто тримесечие на 2018 година се увеличават с 8,3% спрямо същия период на предходната година и след тяхно слабо повишение с 6,3% през първото тримесечие, а другите разходи (извън тези за възнаграждения и заплати) нарастват с 9,4 на сто. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо третото тримесечие на 2016-а година варират от повишение с цели 15,8% за "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" до понижение с 8,0% за "Операция с недвижими имоти".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна