Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Роберто Азеведо от Световната търговска организация
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една широкомащабна търговска война би имала сериозни последици за световния икономически растеж и при такъв сценарий няма да има победители, заяви във вторник генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщава Ройтерс.

Говорейки на индустриално събитие в Берлин на фона на растящото търговско напрежение между Китай и Съединените щати, Азеведо посочи: "Предупредителните светлини мигат. Продължаваща ескалация на напрежението би представлявала по-голяма заплаха за стабилността, за работните места и за икономическия растеж, на който сме свидетели днес".

Според него мащабна глобална търговска война с произтичащо от нея разпадане на международното търговско сътрудничество би намалила ръста на световната търговия с около 70% и би забавила икономическия растеж с 1,9 на сто.

"При такъв сценарий няма да има победители, като всеки регион в света ще бъде засегнат", посочи Азеведо и допълни, че подобен негативен сценарий ще отнеме 1,9% от БВП на Европейския съюз.

"Очевидно не можем да допуснем това да се случи", подчерта той. В тази връзка Роберто Азеведо посочи няколко предложения за реформи, които да адресират изкривяването на търговските практики и съществуващите механизми на СТО за разрешаване на търговски спорове, като добави, че членовете на организацията трябва да се споразумеят за реформите, върху които искат да се съсредоточат.

"Ясно е, че този дебат набира значителен импулс и това е положително", посочи шефът на СТО, отбелязвайки, че срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес през ноември ще бъде от решаващо значение за постигане на споразумение за следващите стъпки за запазване на базираната на правила свободна търговия.

Отправеното от Роберто Азеведо предупреждение е факт в момент на продължаваща ескалация на напрежението в световната търговия, след като в понеделник (24-ти септември) влезе в сила последният цикъл на високи мита, наложени от САЩ и върху китайски стоки (за 200 млрд. долара) и ответните мита на Пекин върху вноса на американски стоки (за 60 млрд. долара). Освен това властите в Пекин обвиниха Вашингтон в "търговско насилие" и че държи "нож, опрян до шията", вместо да се водят преговори. В същото време търговският съветник в Белия дом Питър Наваро обвини Китай за "хищнически практики и икономическа агресия".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна