Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на Аржентинската централна банка изненадващо подаде оставка

Напускането на Луис Капуто е едва 4 месеца, след като той пое управлението на Централната банка

Луис Капуто подаде оставка като шеф на Аржентинската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник управителят на Аржентинската централна банка Луис Капуто подаде изненадващо оставка – по-малко от четири месеца, след като той пое този отговорен пост, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Оставката е факт в момент, когато правителството на латиноамериканската държава опитва да се справи със сериозните икономически сътресения и със социалните вълнения, докато преговаря с Международния валутен фонд за спасителна финансова програма.

Луис Капуто цитира лични причини за напускането на важния пост, като неговото решението идва в момент на солидна обезценка на аржентинското песо и когато текат дискусии с МВФ относно политиката на обмени курсoве, която трябва да провежда Аржентина.

Той ще бъде наследен от Гуидо Сандлерис, висш служител от Министерството на финансите, който има докторска степен от Колумбийския университет и който специализира в областта на финансите, макроикономиката и международната икономика. Преди това Сандлерис е бил преподавател в Университета "Торкуато ди Тела" в Буенос Айрес и е бил гостуващ анализатор във Федералния резерв на Минеаполис и в МВФ.

Неочакваното оставка на Капуто идва в момент, когато президентът на страната Маурисио Макри е изправен пред разрастващи се враждебни реакции у дома в следствие на рязкото свиване на икономиката и двуцифрената инфлация. Също във вторник основните профсъюзи проведоха обща стачка, противопоставяйки се на плановете на правителството да бъдат намалени публичните разходи. Според редица анализатори аржентинската икономиката е изправена пред рецесия, след като брутният вътрешен продукт се сви с цели 4,2% през второто тримесечие на настоящата година.

Новината за изненадващата оставка на Луис Капуто провокира рязка обезценка на аржентинско песо с близо 4% спрямо щатския долар, като от началото на годината то загуби близо 50% от стойността си. Продължаващият натиск от продажби, на който е подложено аржентинското песо, е факт, въпреки че през миналия месец Централната банка, начело с Луис Капуто, взе решение да увеличи драстично лихвените ставки до 60%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна