Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпродажби на италиански облигации, след като правителството одобри висок бюджетен дефицит

Италианските бюджетни неволи се отразяват негативно и на еврото, както и на европейските фондови пазари

Петъчната търговия стартира с агресивни продажби на италиански държавни облигации, след като късно снощи правителството одобри висок бюджетен дефицит, влизайки по този начин в откри конфликт с европейските власти в Брюксел.

Според новата средносрочна финансова рамка, бюджетният дефицит ще бъде в размер на 2,4% от БВП през всяка една от следващите три години, което е далеч над бюджетните цели, заложени от предходното италианско правителство и много над предложението на икономическия и финансов министър  - технократа Джовани Триа, за дефицит от 1,6% в рамките на 2019-а година. По този начин управляващите популисти от движението "Пет звезди" и крайно-дясната пария "Лига" не се съобразиха с настояванията на Европейската комисия за прогресивно свиване на фискалната дупка, за да се ограничи прекомерно високия държавен дълг и одобриха доста високо бюджетни разходи, за да финансират предизборните си обещания.

"Имаме споразумение в рамките на цялото правителство за дефицит в размер на 2,4% от БВП, като ние сме доволни. Това е бюджет за промяната", посочиха ръководителят на движението "Пет звезди" Луиджи Ди Майо и шефът на партията "Лига" Матео Салвини в съвместно изявление след срещата им с Джовани Триа.

Инвеститорите реагират негативно на заложения висок бюджетен дефицит, стартирайки днешната европейска търговия с агресивни продажби на италиански облигации, което води до рязко повишаване на тяхната доходност.

Доходността на двегодишните книжа на Италия нараства с 32 базисни пункта към 1,1%, на 5-годишните книжа - с 30 пункта към петгодишен връх от 2,21% и на дългосрочните 10-годишни облигации - с близо 20 базисни пункта към 3,1%.

В същото време лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски дългови книжа се разширява към триседмичен връх от 254 базисни пункта (лихвата по италиански книжа е с цели 2,54% над тази на книжата на Германия).

Европейските фондови пазари и в частното Миланската борса също реагират негативно на договорения голям бюджетен дефицит за периода между 2019-а и 2021-а година, като в същото време и еврото се понижава спрямо останалите основни валути.

Италианският фондов индекс FTSE MIB стартира петъчната търговия с понижение от над 2,5% към 10-дневно дъно, докато общият европейски индекс Stoxx Europе 600 - с 0,3%. Френският индекс CAC40 пък се понижават с 0,46%, британският FTSE100 - с 0,23%, а германският индекс DAX40 - с 0,47%.

Еврото задълбочава спада си за трета поредна сесия на търговия, понижавайки се с 0,15% към двуседмично дъно от 1,1615 долара (най-ниско ниво от 13-ти септември). Единната валута се намира под натиск от продажби и към 0,8890 британски лири, търгувайки се недалеч от вчерашното 6-дневно дъно около 0,8894 паунда, както и около часово дъно от 1,1344 швейцарски франка и към 131,70 японски йени с поглед към вчерашното 6-дневно около 131,58 йени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна