Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на германската безработица през септември до историческо дъно от 5,1 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През септември молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха много по-силно от очакваното, което доведе до изненадващо намаляване на нивото на безработицата до ново рекордно дъно от 5,1%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA). Оставащият в сила позитивен тренд на трудовия пазар е предпоставка за увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през деветия месец на настоящата година с цели 23 хиляди, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение с 9 хиляди и след техен спад с 10 хиляди през август (ревизия от понижение с 8 хил.). По този начин общият брой на безработните германци на сезонно коригирана база се понижи през август до 2,303 милиона.

След четири поредни месеца на стабилизация на ниво от 5,2%, безработицата в Германия на сезонно коригирана база се понижи изненадващо през септември до ново рекордното дъно от 5,1% - най-ниско ниво на безработица след Обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база, броят на безработните германци се понижи през август до 2,256 милиона от 2,351 милиона месец по-рано, което доведе до намаляване на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 5,0% от 5,2% през август.

"Трудовият пазар продължава да се развива солидно", посочи шефът на Федералната агенция по заетостта - Детлеф Шееле, добавяйки, че има ускорен растеж при търсенето на персонал от страна на компаниите. През септември в агенцията по заетостта бяха регистрирани около 834 хиляди незаети работни места, или с 61 хиляди повече, отколкото година по-рано. Според представените в четвъртък занижени икономически прогнози на водещите германски институти, недостигът на квалифициран персонал обаче отчасти вреди на индустриалното производство във водещата европейска икономика.

Трябва да се има предвид, че здравият пазар на труда беше в основата на воденият от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години въпреки охлаждането на растеж в началото на 2018-а година. На този етап, по-бавният растеж на германската икономика през настоящата година все още не се отразява негативно върху силния трудове пазар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна