Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Европарламента е сериозно притеснен от италианските бюджетни планове

Напрежение на европейските капиталови пазари в резултат на италианската бюджетна драма

Антонио Таяни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви в петък, че фискалните цели, поставени от евроскептичното правителство на Италия, са "против обикновените хора" и биха могли да засегнат негативно спестителите, без да допринесат за създаването на нови работни места, съобщава Ройтерс.

В четвъртък италианското популистко правителство одобри бюджетен дефицит от цели 2,4% от БВП в рамките на всяка една от следващите три години, противопоставяйки се по този начин на настояванията на Европейската комисия за прогресивно свиване на фискалната дупка, за да се ограничи прекомерно високия държавен дълг на страната.

Технически Италия не нарушава европейските бюджетни правила за лимит на дефицита до 3% от БВП, но трябва да се има предвид, че за разлика от страни като Франция, където е предложен бюджетен дефицит за 2019-а година от 2,8%, италианският държавен дълг понастоящем е в размер на цели 130% от БВП и единствено гръцкият дълг е по-висок.

"Аз съм силно загрижен от това, което се случва в Италия", посочи в петък Антонио Таяни, който е италиански десноцентристки опозиционен политик и близък съюзник на бившия премиер Силвио Берлускони. "Бюджетните планове няма да увеличат заетостта, но ще създадат проблеми за спестяванията на италианците", отбеляза шефът на Европейския парламент.

"Този бюджет не е за хората, той е против хората", подчерта Таяни, добавяйки, че планираните мерки "ще създадат много проблеми на Северна Италия, без да решат проблемите на юга", който е най-слабо развитата част на страната.

От своя страна, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че ЕС не може да спечели нищо от конфликт с Италия по отношение на бюджетните цели, но е в интерес на Рим да спазва фискалните правила на съюза.

"Нямаме интерес от криза между Европейската комисия и Италия, никой няма подобен интерес, тъй като Италия е важна държава от еврозоната", заяви Московиси по френската телевизия BFM. "Но ние нямаме и никакъв интерес от това, Италия да не спазва правилата и да не намалява дълга си, който остава експлозивно висок", добави той.

Московиси отбеляза, че ЕК ще може да даде отговор на италианските бюджетни предложения едва след 15-и октомври, когато изтича крайният срок за официалното представяне на отделните европейски проекто-бюджети за догодина.

Италианската бюджетна драма се отразява негативно на днешното поведение на европейските и в частното на капиталови пазари на Апенините.

Доходността на 10-годишните италиански облигации нараства с цели 31 базисни пункта към 3,20%, доближавайки многогодишния връх около 3,31%.

Основният индекс на борсата в Милано MIB се понижава с цели 3,9%, като е на път да отбележи най-солиден сесиен спад от януари 2016-а година насам. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,68%, германският DAX 30 - с 1,4%, френският CAC40 - с 0,75% и британският FTSE100 - с 0,51%.

Еврото пък се понижава с 0,5% към двуседмично дъно от 1,1582 щатски долара, с 0,25% към 7-дневно дъно от 0,8878 британски лири, с 0,45% към 8-дневно дъно от 131,28 японски йени и към 4-дневно дъно от 1,1281 швейцарски франка.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна