Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден стабилен растеж на потребителските доходи и разходи в САЩ през август

През август доходите и разходите на американците нараснаха стабилно за пореден месец, което сякаш подкрепя очакванията, че потреблението ще продължава да допринася съществено за един солиден икономически растеж на САЩ и през третото тримесечие на годината.

Според доклад на Департамента по търговия личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през август за втори пореден месец с 0,3%, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно повишение с 0,4 на сто.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, също нараснаха с 0,3% след повишение през юли с 0,4%, като това представлява най-слабо увеличение на разходите на домакинствата от февруари насам, но в рамките на прогнозите.

Департаментът по труда представи и данни, според които ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) се повиши през август с 0,1% на месечна база, като растежът на годишна база се забави очаквано до 2,2% от 2,3% през юли.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, остана на нивото от юли, запазвайки за втори пореден месец темпо на растеж на годишна база от 2 на сто.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за август (за основния PCE индекс) не предполагат, че ще се наложи политика на по-агресивно от планираното повишаване на федералната фондова лихва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени