Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Канада се договориха за промени в търговското споразумение НАФТА

Съединените щати и Канада успяха да постигнат драматична сделка в последните минути на неделната вечер за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), съобщават агенция Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл". По този начин беше съхранен тристранният им пакт с Мексико, известен като НАФТА, като тристранната зона за свободна търговия за 1,2 трлн. щатски долара беше спасена от колапс след нейното успешно действие от близо четвърт век насам (споразумението НАФТА е в сила от 1994-а година).

Постиганото през уикенда споразумение ще позволи на Канада да се присъедини към споразумението, договорено в края на август между САЩ и Мексико и ще намали възможността американският президент Доналд Тръмп да осъществи своите заплахи да убие напълно НАФТА, или да раздроби досегашното търговско споразумение отделни части.

Изненадващата договорка между Вашингтон и Отава е факт само четири дни, след като американският търговски представител Робърт Лайтизер заяви пред Конгреса, че различията между двете държави изглеждат прекалено големи, за да се изпълни навреме заложеният от САЩ краен срок в неделя, след който администрацията на Тръмп е готова да продължи да се договаря самостоятелно с Мексико.

Поне на този етап договорът възстановява хармонията между двете съседски държави, след като Доналд Тръмп многократно критикува публично Канада, като постигнатото споразумението подготвяй пътя за официална церемония по подписването на тристранния пакт в края на ноември с канадския министър-председател Джъстин Трюдо и с мексиканският президент Енрике Пеня Нието.

"Това е добър ден за Канада", заяви канадският премиер Трюдо пред репортери след срещата на кабинета късно снощи, на която се обсъди постигната сделка.

В съвместно изявление Канада и САЩ пък заявиха, че това ще "доведе до по-свободни пазари, по-справедлива търговия и стабилен икономически растеж в нашия регион".

Анализатори обаче отбелязват, че докато новото споразумение между САЩ, Мексико и Канада, известно вече под име USMCA, ще избегне митническите тарифи, то ще затрудни глобалните производители на автомобили да сглобяват евтини автомобили в заводите в Мексико и има за цел да доведе до разкриването на повече работни места в Съединените щати.

Основната цел на Тръмп е да преработи досегашното споразумение NAFTA така, че да се намали търговския дефицит на САЩ - цел, която той преследвала и спрямо Китай, налагайки високи мита върху вноса на китайски стоки за стотици милиарди долари.

Въпреки липсата на конкретни детайли, повечето инвеститори по цял свят реагираха благосклонно на постигнатото споразумение, надявайки се, че постигането на сделка е по-добро от нищо.

Канадският долар реагира на новината с рязко поскъпване с 0,55% към 4-месечен връх около 1,2811 спрямо един щатски долар (най-високо негово ниво от последната десетдневка на месец май) и с 0,8% към 1,4860 за едно евро (най-високо негово ниво от 15-и август).

Мексиканското песо също поскъпва, нараствайки с 0,85% към 7-седмичен връх от 18,54 за един щатски долар.

Новината, че няма да опасност от провал на тристранното споразумение НАФТА, допринася за повишаване на инвеститорския риск-апетит на световни капиталови пазари и за понижение на японската йена и на швейцарския франк с оглед на отслабване на техния статут на "валути-убежище". Щатският долар поскъпва с 0,3% към нов тазгодишен връх от 114,00 йени (най-високо ниво от ноември 2017-а година) и към едномесечен връх от 0,9824 франка.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна