Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на германските продажби на дребно за втори пореден месец

Продажбите на дребно в Германия се понижиха през август изненадващо за втори пореден месец, показват данни на немската официална статистика Destatis. Това сякаш е знак, че търговските спорове зад граница и политическото напрежение у дома са потиснали през лятото потребителския морал в най-голямата европейска икономика.

Продажбите на дребно се свиха през август с 0,1% на месечна база след спад с 1,1% през юли (солидна низходяща ревизия ма предишната оценка за понижение с 0,4%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен растеж с 0,4 на сто.

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) нараснаха с  1,6% след повишение с 0,9% месец по-рано, оправдавайки осреднената прогноза.

Продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се увеличиха през август с 2,5% годишно, а продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 1%.

"Консуматорската икономическа среда е все още отлична, но много потребители се притесняват от митническите спорове на САЩ с останалия свят и от редицата открити конфликти във германското федерално правителство", заяви шефът на асоциацията на търговците на дребно HDE - Йозеф Санктйоханзер, цитира от Ройтерс.

През последните месеци управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел се раздираше  от вътрешни спорове относно бежанците, имиграцията и надигащия се десен екстремизъм, което в един момент доведе до изправяне на правителството пред разпад. Санктйоханзер допълни, че сега политиците трябва да осигурят стабилност и надеждност на всички нива, така че потребителите да не бъдат разстроени допълнително от вътрешните политически разправии.

Трябва да се има предвид, че частното потребление беше ключов двигател за икономическия растеж през последните години, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурният трудов пазар, повишаващите се заплатите и ниските разходи по заеми.

Днешните по-слаби данни за продажбите на дребно през август и низходяща ревизия на данните за юли предполагат, че потреблението на домакинствата може и да не окаже сериозна подкрепа за растежа на германската икономика през третото тримесечие.

През миналата седмица обаче институтът GfK отчете подобрение на потребителските нагласи в Германия за октомври, което предполага, че потребителите ще продължават да подхранват икономическия растеж през последното тримесечие на годината въпреки растящата в страната инфлация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени