Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на британската промишлена активност през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнес активността в промишления сектор на Великобритания се подбори изненадващо през септември за пръв път от четири месеца насам благодарение на възстановяване на експортните поръчки и на отскок на самото производството, показва последно проучване на агенция IHS Markit.

Неясният изход от преговорите на Великобритания с ЕС само шест месеца преди Брекзит и колебанията във валутните курсове обаче правят все по-трудни прогнозите за промишлената активност в бъдеще, смятат британските мениджъри в този важен за икономиката сектор.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се повиши през август до 53,8 пункта от 53,0 пункта през август (възходяща ревизия от 52,8 пункта), докато очакванията на финансовите пазари бяха за поредно влошаване на индекса към ново двегодишно дъно от 52,5 пункта. По този начин индексът продължава да се задържа стабилно в нивата на експанзия (над важното ниво от 50 пункта) за 26-и пореден месец, въпреки че през август той достигна най-ниско ниво от юли 2016-а година насам - само месец след изненадващия вот на британците в подкрепа за Брекзит.

Изненадващото подобрение през септември се дължи на подем на индекса, отчитащ промишленото производство, до 4-месечен връх, както и на възстановяване на растежа на експортните поръчки, след като през август те се свиха за пръв път от повече от две години насам.

"Въпреки някои причини за краткосрочен оптимизъм, условията в производството са все още вяли като цяло", отбеляза Роб Добсън от агенция IHS Markit. "Мнозина производители от Обединеното кралство също така отбелязват, че липсата на яснота около процеса на Брекзит и нестабилният валутен курс правят всяка прогнозна за тяхната дейност все по-трудна, което засилва и тяхното нежеланието да наемат допълнителен персонал", добави той.

Трябва да се има предвид, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 29-март догодина, но на този етап Лондон и Брюксел продължават да се намират в задъдена улица по отношение на условията за развода, което означава, че продължава да има известен риск от сериозни негативни последици при липса на Брекзит сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени