Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом се надява, че силна сделка НАФТА ще даде предимство на САЩ в търговските преговори с Китай

Служителите на Белия дом се надяват, че сключването на търговска сделка с Мексико и Канада ще им даде повече амуниции на САЩ в битката с Китай по отношение на икономическите въпроси и на националната сигурност, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани източници от администрацията на Доналд Тръмп.

Съветниците на Тръмп твърдят, че предоговореното Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), известно вече като USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement), ще премахне възможността търговската война да предизвика разрив на Континента и ще направи Северна Америка по-привлекателно място за инвестиции.

Когато споразумението USMCA се комбинира с митническите тарифи на Вашингтон срещу Пекин, които увеличават китайските производствени разходи, чуждестранните компании ще започнат да преместват инвестициите си извън Китай, прогнозира от администрацията на Белия дом. Това от своя страна би отслабило способността на Китай да произвежда технологии от следващо поколение и да окаже допълнителен натиск върху Пекин, за да направи търговските отстъпки, за които настояват от САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна