Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розенгрен от Фед: Вредите за Китай от търговската война ще се отразят негативно и на останалите икономики

Президентът на Фед на Бостън Ерик Розенгрен предупреди, че значителните щети, нанесени на китайската икономика от ескалацията на търговското напрежение с Вашингтон, вероятно ще окажат заразен ефект върху другите нововъзникващи пазари и в крайна сметка ще доведат до нежелан резултат в самите Съединени щати.

"Ако икономиката на Китай се забави, а тя е достатъчно голяма икономика, това ще има косвени негативни последици за Съединените щати", посочи той в понеделник по време на конференция на Националната асоциация за бизнес икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Според Розенгрен фактът, че Китай е втората по големина икономика в света и е натоварена с дългове, означава, че всеки голям икономически спад вероятно ще се разпростре извън нейните граници.

Представителят на Федералния резерв също така отбеляза, че има възможност финансовите сътресения в Аржентина и Турция да се отразят и на други нововъзникващи пазари, както и на уязвими места в развитите икономики, където централните банки все още не са започнали да преустановяват посткризисните стимулиращи мерки.

Въпреки потенциалните проблеми в световната икономика Ерик Розенгрен отново повтори мнението си, че Федералният резерв ще продължава да повишава постепенно лихвените проценти в САЩ, докато те станат "умереното рестриктивни" по отношение на вътрешния икономически растеж.

Това е първото изявление на Розенгрен, откакто Федералният резерв повиши краткосрочната си лихва до диапазона между 2,00% и 2,25% през миналата седмица. "Следя внимателно факторите, които биха могли да представляват риск за продължаващата икономическа експанзия в САЩ", посочи той и добави: "Моята оценка обаче е, че най-вероятният изход ще бъде този, при който пазарът на труда в САЩ ще продължава да се затяга, което означава вероятно нарастване на икономическите дисбаланси, включително и на инфлационния натиск".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна