Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилната индустрия засилва предупрежденията си относно рисковете от твърд Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник производителите на автомобили засилиха предупрежденията си относно процеса на Брекзит, като водещи компании от сорта на френската PSA Group и на германската BMW заявиха, че тяхното производство в Обединеното кралство ще пострада сериозно, ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да постигне споразумение, посочва агенция Ройтерс.

С по-малко от шест месеца преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март догодина, европейският бизнес все повече се притеснява от липсата на споразумение за бъдещите търговски отношения и от възможността за въвеждането на мита, за закъснения на доставките на пристанищата и за допълнителна бюрокрация.

Трябва да се има предвид, че автомобилната индустрия, която беше един от малкото британски успехи в сферата на промишлеността през последните десетилетия, е особено застрашена, като се има предвид хилядите части, двигатели и готови модели, които ежедневно се придвижват между Великобритания и континентална Европа.

На провеждащо се в Париж автомобилно изложение шефът на BMW Харалд Крюгер заяви, че вижда шанс "50 на 50" за твърд Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС през споразумение) и че това ще принуди неговата компания да премести по-голяма част от производство на моделите автомобили Mini, което понастоящем е фокусирано в завода в Оксфорд (Южна Англия) – в Холандия.

"Заявих пред британския премиер Тереза ​​Май и пред Европейския съюз, че ако има твърд Брекзит, и двете страни ще се окажат губещи. Вече няма да можем да реализираме търговски споразумения и поради това ще сме принудени да построим завод за автомобили в Холандия", посочи Крюгер пред журналисти.

От своя страна Карлос Таварес, който е ръководител на PSA Group, произвеждаща автомобилите Peugeot и Opel и който разполага с две автомобилни предприятия във Великобритания, също заяви, че ще бъде вредно да има Брекзит без сделка. "Планирам да заявя пред г-жа Май и г-н Барние (главния европейски преговарящ), че е неприемливо да има Брекзит без споразумение", посочи и той пред репортери. Подобен изход би имал "значителни последици", добави той, но без да изпада в подробности.

Ръководителят на германския автомобилен производител Daimler Дитер Цетче също посочи на автошоуто в Париж, че сценариите, включващи хаотичен Брекзит, са "силно притеснителни".

Техните коментари идват в момент, когато британският премиер Тереза Мей обяви, че е готова да направи нова оферта за ЕС в опит да прекъсне патовата ситуация в Брекзит преговорите.

Различните усложнения на преговорите за Брекзит идват на фона на редица други предизвикателства, пред които са изправени производителите на автомобили, включително внедряването на скъпоструващи електрически автомобили, по-строгите правила за отделяните вредни газови емисии и потенциални смущение на търговията в резултат на растящия протекционизъм.

Най-големият британски производител на автомобили – Jaguar Land Rover, който предупреди през миналия месец, че "твърд Брекзит" може да коства десетки хиляди работни места в автомобилния сектор, заяви пред Ройтерс, че все още не е взел решение дали да произвежда електрически автомобили на домашния си пазар на Острова поради несигурност относно бъдещите търговски отношения.

И Карлос Гон, който е шеф на съюза между Renault и Nissan и има голям монтажен завод в Североизточна Англия, също се оплака от липсата на яснота. "Ние сме в ситуация, в която всички са замръзнали", посочи той на изложението в Париж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна