Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на германските промишлени поръчки през август благодарение на солиден ръст на поръчките извън еврозоната

През август индустриалните и промишлените поръчки в Германия отбелязаха доста по-силен от очакваното отскок в резултат на солиден ръст на поръчките, идващи извън еврозоната, показват данни на германската официална статистика Destatis, сигнализиращи за устойчивост на германските промишлени фирми въпреки търговското напрежение в световен план.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през август с 2,0% спрямо юли, когато се свиха с 0,9% и след спад с цели 4,0% през юни при прогноза на финансовите пазари за доста по-скромно понижение с 0,5 на сто.

Вътрешните поръчките в рамките на Германия се понижиха с 2,9% спрямо месец по-рано, докато общите външни (чуждестранни) поръчки нараснаха с 5,8 на сто. Постъпилите от останалата част на еврозоната поръчки за промишлено произведените стоки в Германия се свиха с 2,2%, докато индустриалните поръчки извън единния валутен блок отбелязаха изненадващо драматичен ръст с 11,1% въпреки търговското напрежение между САЩ и останалия свят.

Спрямо август 2017-а година промишлените поръчки в Германия се свиха с 2,1% след понижение с 0,8% през юли (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за на Destatis за понижение с 0,9%) и очаквания за по-солиден спад от 3 на сто.

Промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) се повиши слабо през август с 0,1% спрямо юли, когато се сви с 1,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че индикаторът за промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

Днешните по-силни от очакваното данни за август са сякаш предпоставка за известно подобряване на германската промишлената активност в началото на есента след отчетената слабост през лятото.

"Силното нарастване на поръчките от неевропейски страни доказва, че германските промишлени продукти остават търсени в световен мащаб, независимо от търговските конфликти", се посочва в изявление на икономическото министерство във връзка с днешните данни на Destatis.

Според министерството, увеличението на поръчките е подпомогнато от преодоляването на проблемите в автомобилния сектор, които се дължаха на въвеждането на новите стандарти за емисиите отработени газове, известни като WLTP тестове. С оглед на влязлата в сила от 1-ви септември нова WLTP процедура, някои немски автомобилни модели трябваше да получат през летните месеци необходимите регулаторни разрешения.

С преодоляването на тази пречка "положителната икономическа тенденция в индустриалния сектор трябва да се възобнови през четвъртото тримесечие", посочи Министерството на икономиката.

Destatis представи и по-силни от очакваното данни за производствената инфлация в Германия, което е нов знак за засилване на инфлационния натиск във водещата икономика на еврозоната.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през август с 0,3% спрямо юли, когато нарасна с 0,2% и при очаквания за ново повишение с 0,2 на сто.

На годишна база растежът на производствените цени на Германия се ускори изненадващо до 3,1% от 3,0% месец по-рано и прогноза за повишение с 2,9%, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2017-а година насам.

За пореден месец основен генератор на производствената инфлация бяха енергийните цени, като през август те нараснаха с цели 7,3% спрямо година по-рано благодарение най-вече на скок на цените на петролните продукти със 17,9%, както и на цените на електрическа енергия със 7,9%, докато цените на природната газ нараснаха с 4,9 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) се повиши на месечна база през август с 0,1% и нарасна на годишна база с 1,8 на сто, посочва Destatis.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна