Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският икономически министър призова за конструктивен диалог с ЕС относно бюджета на страната

Потвърдените цели за висок бюджетен дефицит задълбочават продажбите на италиански акции и облигации

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският министър на икономиката Джовани Триа заяви във вторник, че желае да има конструктивни разговори с партньорите от ЕС относно бюджета на страната за 2019-а година, след като преди дни Европейската комисия изрази сериозно безпокойство относно плановете на правителството в Рим за дефицит в размер на 2,4% от БВП, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред бюджетната парламентарна комисия, Триа отбеляза, че приетата от предходното правителство стратегия за ограничаване на държавния дълг не е била ефективна, като добави, че Италия трябва да направи повече за стимулиране на икономическия растеж и на заетостта.

"Сега ще имаме конструктивна дискусия с Европа, за да покажем обоснованите причини за правителствената стратегия за растеж", посочи той.

През миналата седмица Европейската комисия предупреди, че плановете на Италия за утрояване на предходните цели за бюджетния дефицит представляват "значително отклонение от фискалния път, препоръчан от Съвета на Европа". Междувременно вицепремиерите Луиджи Ди Майо и Матео Салвини, които са и лидери на двете управляващи партии, нападнаха агресивно Европейската комисия и заявиха, че няма да отстъпят от плановете си за правителствените разходи за следващата година.

Бюджетните планове и сблъсъкът на властите в Рим с ЕС провокирах сериозни турболенции на финансовите пазари, тъй като инвеститорите се опасяват, че решението на Италия за увеличаване на заемите ще се окаже опасно, имайки предвид огромният държавен дълг, който със своите 131% от БВП е най-големият в Европа след този на Гърция.

Джовани Триа обаче заяви, че структурният дефицит на Италия, който изключва еднократните и ефектите от текущия бизнес цикъл, ще намалее, след като растежът и заетостта се върнат към нивата отпреди последната финансова и икономическа криза. Трябва да се има предвид, че структурният дефицит на Италия се очаква да нарасне с 0,8% от БВП през следващата година.

Правителството прогнозира, че плановете за намаляване на данъците и за увеличаване на разходите за социално подпомагане ще повишат икономическия растежа и през следващата година той ще достигне 1,5%, през 2019-а - 1,6% и през 2020-а - 1,4%, което би представяло относително силен растеж с оглед на хронично слабите италиански стандарти за икономическа експанзия.

"Тези растежни цели са разумни", посочи Джовани Триа, отхвърляйки по този начин широко разпространените критики от страна на независими анализатори, които заявиха, че прогнозите са прекалено оптимистични.

"През първите две години на настоящото правителство ще намалим значително дупката с еврозоната по отношение на икономическия растеж и ще доведем до първото значително намаляване на съотношението на дълга към БВП през следващите три години", подчерта икономическият министър.

Инвеститорите обаче не приветстват потвърдените от Джовани Триа правителствени цели за бюджетния дефицит, подлагайки на нов натиск от продажби италианските акции и облигации. Това доведе до нарастване на доходността на 10-годишните италиански дългови книжа с 14 базисни пункта към нов 4 и 1/2-годишен връх около 3,71% (най-високо ново от първите месеци на 2014-а година).

Основният фондов индекс MIB на борсата в Милано пък се понижава с 0,6%, следвайки вчерашния солиден спад с над 2 на сто, като вече се търгува в най-ниски нива от февруари 2017-а година насам.

Италианската бюджетна драма продължава да се отразява негативно и на общата европейска валута, като еврото се понижава с 0,4% към 7-седмично дъно от 1,1440 щатски долара (най-ниско ниво от 20-ти август насам), с 0,52% към 4-седмично дъно от 129,37 японски йени, към 4-месечно дъно от 0,8770 британски лири (най-ниско ниво от 22-ри юли) и към тридневно дъно от 1,1374 швейцарски франка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна