Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбите на автомобили "Фолксваген" пострадаха сериозно от новите емисионни газови стандарти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Volkswagen AG обяви, че продажбите на нейната марка автомобили са спаднали с повече от 18% през септември поради въвеждането на новите стандарти за вредни газови емисии, влезли в сила от началото на месеца.

Германският автомобилен производител продаде през септември 485 000 автомобила, което представлява солиден спад спрямо продадените 593 700 през същия месец година по-рано, въпреки че на годишна база продажбите са нараснали с 2,9 на сто, съобщава агенция Market Watch.

Западна Европа е бил най-тежко засегнатият регион, като продажбите там са намалели с цели 46%, докато тези на най-големия пазар на "Фолксваген" в Китай са спаднали с почти 11 на сто.

Трябва да се има предвид, че редица европейски производители на автомобили съобщиха за резки спадове на техните продажбите през миналия месец, след като те намалиха рязко цените през лятото в опит да изчистят старите модели автомобили, които не съответстват на новите стандарти за емисиите отработени газове, известни като WLTP тестове, влезли в сила от 1-ви септември. WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод това означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили.

Компанията Daimler AG отчете спад с 8,2% на продажбите на нейните автомобили от модела Mercedes-Benz, докато продажбите на луксозната автомобилна марка на Volkswagen - Audi, се свиха през септември с цели 22%.

Изпълнителният директор по продажбите на Volkswagen - Юрген Щакман заяви, че продажбите вероятно ще останат слаби и през октомври, но би трябва да се възстановят до края на годината. "От ноември ще бъдем готови за спринт в Европа за края на годината", допълни той.

Акциите на Volkswagen AG се понижават с 1,4% по време на търговията във вторник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна