Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ призова силно задлъжнелите членове на еврозоната да намалят държавните си дългове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителният съвет на Европейската централна банка призова страните от еврозоната, които са силно задлъжнели, да използват икономическия подем в региона, за да намалят техните дългове, предупреждавайки, че по-високите държавни разходи биха могли да подкопаят силата на единния валутния блок.

Предупреждението се съдържа в публикувания в четвъртък протокол от заседанието на ЕЦБ през септември и идва на фона на разпродажби на италиански акции и облигации с оглед на сблъсъците между популисткото правителство на страната и ЕС по отношение на разходните планове и заложения висок бюджетен дефицит за 2019-а година, отбелязва "Уолстрийт джънръл".

Според стенограмата, членовете на ЕЦБ са заявили на заседанието на 13-ти септември, че повишените държавни разходи в период на силен икономически растеж "биха могли да окажат отрицателно влияние върху устойчивостта", дори ако те са в подкрепа на краткосрочния растеж.

"Настоящата среда на ниски лихвени проценти и широкообхватен растеж призовават като цяло правителствата да възстановят фискалните буфери, особено в страните с висок държавен дълг", смята Европейската централна банка.

Трябва да е има предвид, че италианското популистко коалиционно правителство заяви преди време, че ще заложи за следващата година по-висок бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП въпреки огромния държавен дълг. От своя страна Европейският съюз предупреди през миналата седмица, че бюджетните планове на Италия представляват "значително отклонение" от препоръчаните от ЕК фискални политики и са "източник на сериозна загриженост".

Спорът между Рим и европейските власти в Брюксел идва в момент, в който ЕЦБ се подготвя да прекрати постепенно мащабната си програма за изкупуване на облигации, известна като "количествени улеснения", до края на годината.

На заседанието си през септември членовете на ЕЦБ посочиха, че ще продължават с осъществяването на тези планове въпреки нарастващите икономически рискове, свързани със "заплахата от протекционизъм, уязвимостта на нововъзникващите пазари и нестабилността на финансовите пазари".

"Все още е от съществено значение, оставащата търпеливост, предпазливост и постоянство по отношение на паричната политика", се казва в стенограмата от последното заседание на Европейската централна банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна