Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-слабо от очакваното повишение на потребителската инфлация в САЩ през септември

Потребителските цени в САЩ се повишиха през септември за шести по-рано месец, но годишната инфлация отслабна по-силно от очакваното от нейния 6-годишен връх, достигнат през юни и юли, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през миналия месец с 0,1% спрямо август, когато нарасна с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово увеличение с 0,2 на сто.

На годишна база растежът на потребителските цени се забави през септември рязко до 2,3% от 2,7% през август при очаквания за повишение с 2,4 на сто. Това представлява най-сдържан растеж на инфлацията от февруари насам и нейни отстъпление от 6-годишния връх от 2,9%, достигнат през юни и през юли (най-висока инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам).

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи с 0,1% спрямо август, когато също се повиши с едва 0,1% при очаквания за повишение с 0,2 на сто.

Основната инфлация на годишна база нарасна за втори пореден месец с 2,2% при прогноза за растеж с 2,3% и след като през юли се повиши с 2,4%, отбелязвайки най-силен ръст от септември 2008-а година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Причина за по-слабата инфлация през септември е понижението на енергийните цени с 0,5% на месечна база, като на годишна база те се повишиха с едва 4,8% след растеж с 10,2% през август. Цените на хранителните стоки пък останаха на нивата от август и се повишиха на годишна база с едва 1,4 на сто.

Въпреки отслабването на инфлацията през септември, тя остава стабилно във високите нива над важния праг от 2 на сто. Това означава, че днешните данни не би трябвало да доведат до промени в очакванията на финансовите пазари за ново повишение на основната лихва на Фед на заседанието през декември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от