Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов отхвърли възможността за правителство на малцинството

НФСБ снема доверието от Волен Сидеров като председател на ПГ "Обединени патриоти"

Искрен Веселинов: ВМРО няма да заема страна в спора

| обновено на 17.10.18 в 17:15
Волен Сидеров
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) обявиха днес, че снемат доверието си от Волен Сидеров като и.д. председател на парламентарната група "Обединени патриоти".

Причината е нарушение на решението на политическия съвет на коалиция "Обединени патриоти" от 11 септември тази година, с което "се одобрява и подкрепя дейността на представителите на коалицията – членове на Министерския съвет", подписано от тримата председатели на партиите от коалицията, се посочва в позиция на НФСБ, разпространена до медиите. В съобщението се казва:

1. Считано от 17.10.2018 г. народните представители на НФСБ снемат доверието от Волен Сидеров като изпълняващ длъжността Председател на парламентарната група „Обединени патриоти“;

2. Считано от 17.10.2018 г. народните представители от НФСБ ще се представляват от заместник-председателите на партията Валентин Касабов и Борис Ячев;

3. Публичните изявления и поведението на Волен Сидеров в страната и чужбина (вкл. в Русия) по никакъв начин не следва да се обвързват с ПП НФСБ.

Волен Сидеров е нарушил споразумение между партиите в коалицията "Обединени патриоти" и това е една от причините НФСБ да се разграничи от него, обяви депутатът Борис Ячев.

"Телевизия “Алфа“ продължава да излъчва от вчера клевети по отношение на г-н Валери Симеонов и други представители на коалицията, визирам г-н Цветанов. Лично г-н Волен Сидеров оправя клевети и неверни твърдения по отношение на г-н Валери Симеонов и на други представители на коалицията. В тази връзка ние считаме, че това споразумение, под което са подписите на трима председатели на партия, е денонсирано, то вече не важи."

По-рано заместник-председателят на партията Валентин Касабов също обясни:

"Поводът са поредните лъжи на Волен Сидеров в неговата телевизия, надписите, които от вчера вървят. Това е поредица от лъжи и действия на Волен Сидеров срещу "Обединените патриоти", срещу голямата коалиция и срещу България. В крайна сметка неговите интереси са да защитава единствено и само интересите на Русия и в никакъв случай това не е патриотизъм".

На следващ коалиционен съвет депутатите от партията на вицепремиера Валери Симеонов ще поставят въпроса за оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“. 

ВМРО няма да взема страна в спора между лидерите на НФСБ и „Атака“ Валери Симеонов и Волен Сидеров. Заместник-председателят на парламентарната група „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, който е депутат от квотата на ВМРО, подчерта пред журналисти в Народното събрание, че ще настояват за единство на патриотите.

„За нас от ВМРО винаги е било фундаментално важно единството на патриотичните сили. Сега, когато това е постигнато, за нас е изключително незряло да се разрушава. Няма да влизаме в диалог, няма да заемаме страна в този конфликт. Достатъчно неприятно е, че между нашите двама партньори има такова напрежение. Търсим разговор на коалиционен съвет и се надяваме събитията да са обратими. Имаме позиция за единство на националните сили. Вярваме в държавническото начало на нашите партньори и апелираме към него, за да бъдат преодолени противоречията, правителството да бъде стабилно – това е нашата отговорност към държавата“.

Пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли сценарий, в който може да се стигне до оттегляне на подкрепата на „Атака“ и да се стигне до правителство на малцинството заради разногласията между лидерите на НФСБ и „Атака“ Валери Симеонов и Волен Сидеров.

В същото време Цветанов изрази притесненията си от конфликта между двамата, но уточни, че нито една от политическите сили не е заявила, че иска да се оттегли от управленската коалиция:

„Надявам се, че всеки един, когато е слагал подписа си за коалиционното споразумение, за управленската програма, ще си изпълни своя ангажимент и поне към настоящия момент никой не е казал, че би се оттеглил от ангажимента си, който има към 4-годишния управленски мандат за изпълнение на управленската програма. Разбира се, че всичко това, което наблюдаваме и ставаме свидетели в такива кратки срокове, ни притеснява и нас, но нека да кажа, че не бих искал да коментирам чрез медиите“.

След като днес депутатите от НФСБ свалиха доверието си от Волен Сидеров, в Пловдив лидерът на партията Валери Симеонов заяви, че всичко е започнало след вчерашната кампания по телевизията на „Атака“. Той я определи като „клеветническа“ и подчерта, че няма обяснение за нея, както и за нападките, насочени лично срещу него. Симеонов беше категоричен, че смята да си търси правата си в съда:

„Единственото обяснение е може би личното желание на Сидеров да бъде първи номер в листата за европейските избори на Обединени патриоти. Виждайки, че не се сбъдва това негово желание, вероятно това мотивира агресивните му нападки по мой адрес и по адрес на колегите от Националния фронт“. 

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна