Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка остави основната си лихва без промяна на ниво от 24 на сто

Турска централна банка

След края на редовното заседание в четвъртък Централната банка на Турция остави очаквано основната си лихва без промяна, следвайки агресивното повишение през септември и индикациите за подобрение на дипломатическите отношения на Анкара с Вашингтон, които помогнаха на местната валута да ограничи част от огромните загуби през настоящата година.

Турската лира се обезцени драматично през предходните няколко месеца, след като имаше ескалация на политическото и търговско напрежение между САЩ и Турция в резултат на задържания от Анкара американски патстор Андрю Брънсън, който обаче беше освободен по-рано този месец.

В опит да подкрепи местната валута и да се пребори с високата инфлация, Турската централна банка пък повиши през септември основната си репо лихва с цели 625 базисни пункта (с 6,25%) до ниво от 24%, което доведе и до известно успокоение на инвеститорските притеснения относно независимостта на банката.

"Последните развития по отношение на инфлационните перспективи сочат за значителни рискове за ценовата стабилност", се посочва в изявлението на банката след края на днешното заседание. "Въпреки че по-слабите условия на вътрешното търсене частично ще смекчат влошаването на инфлационните перспективи, продължават да преобладават възходящите рискове по отношение на ценовото поведение". Според ТЦБ постъпилите неотдавна данни показват, че ребалансиращият тренд на икономката е станал по-осезаем.

След очакваното решение на Централната банка турската лира поскъпна предпазливо спрямо щатския долар и еврото. Доларът се понижи с 1,12% към тридневно дъно около 5,6210 лири, а еврото - с 0,8% към 4-дневно дъно около 6,4292 турски лири.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени