Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка остави лихвите непроменени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската централна банка остави основните си лихвени непроменени, след като през септември ги повиши изненадващо, позовавайки се тогава на значително увеличаване на "проинфлационните рискове" с оглед на много несигурните външни условия.

След края на заседанието в петък, Съветът на директорите на РЦБ реши да остави основния си лихвен процент на ниво от 7,5%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари.

"Вътрешните финансови пазар се стабилизираха във времето от предишното заседание на борда на директорите", се посочва в изявление на банката. "Проинфлационните рискове обаче остават високи, особено в краткосрочен хоризонт", добави РЦБ, подчертавайки, че продължава несигурността относно външни условия в бъдеще.

В същото време централната банка потвърди прогнозите си за годишната инфлация между 5,0% и 5,5%, преди инфлацията да се върне към целевото ниво от 4,0% през 2020-а година.

Банката заяви, че "ще прецени необходимостта от по-нататъшно увеличение на основния лихвен процент, отчитайки поведението на инфлацията и икономическата динамика спрямо прогнозите, както и рисковете, произтичащи от външните условия и реакцията на финансовите пазари".

Руската икономика ще нарасне през 2019-а година с между 1,2% и 1,7%, посочи централната банка, потвърждавайки септемврийската си прогноза, като през следващите години е възможно засилване на темпа на експанзия.

Руската рубла почти не реагира на напълно очаквания изход от заседанието на РЦБ, като се понижава предпазливо спрямо щатския долар с оглед на днешния спад на петролните цени и новото напрежение на световните фондови борси. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември се понижават с 0,86% към 76,25 долара за барел и са на път да отчетат седмичен ценови спад от 4,5 на сто. По-ниските цени на петрола и новото напрежение на световните пазари на акции са негативни фактори за рублата и за останалите валути от т.нар. развиващи се пазари.

След края на заседанието на РЦБ, руската валута се понижи с 0,45% към 65,90 рубли за един щатски долар и с 0,15% към 74,75 за едно евро.

В същото време обаче рублата намира подкрепа от данъчните плащания в Русия в края всеки месец. За да погасят задълженията си, руските експортни компании се принуждават да конвертират долари  евро в рубли в края на всеки месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна