Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на германската безработица през октомври на историческо дъно от 5,1 на сто

Германска федерална агенция по заетостта
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През октомври молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха в рамките на очакваното, което доведе до стабилизация на безработицата в рекордното септемврийско дъно от 5,1%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA). Оставащият в сила позитивен тренд на трудовия пазар е предпоставка за увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през десетия месец на настоящата година с 11 хиляди, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с 12 хиляди и след техен спад с 23 хиляди през септември.

Нивото на безработица в Германия на сезонно коригирана база стабилизира в рекордното септемврийско дъно от 5,1% - най-ниско ниво на безработица след Обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база, броят на безработните германци се понижи през октомври до 2,204 милиона от 2,256 милиона месец по-рано, което доведе до намаляване на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 4,9% от 5,1% през септември.

"Продължава растежът на заетостта, докато търсенето на работна ръка се колебае на много високо ниво", посочи шефът на Федералната агенция по заетостта - Детлеф Шееле, добавяйки, че търсенето на работна ръка от страна на компаниите е по-голямо.

През октомври в агенцията по заетостта бяха регистрирани около 824 хиляди незаети работни места, или с 44 хиляди повече, отколкото година по-рано.

Трябва да се има предвид, че здравият пазар на труда беше в основата на воденият от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години въпреки охлаждането на растеж в началото на 2018-а година. На този етап по-бавният растеж на германската икономика през настоящата година все още не се отразява негативно върху силния трудове пазар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна