Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през третото тримесечие

Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през третото тримесечие на годината на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, както и на по-слабия икономически растеж в Китай и в глобален план, което доведе до отслабване на европейския износ и до влошаване на потребителските и бизнес нагласи, показва експресна оценка на Евростат.

Според предварителна оценка на Евростат, оповестена във вторник, комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи през третото тримесечие с едва 0,2% спрямо предходните две тримесечия на годината, през всяко от които беше отчетен икономически растеж от 0,4 на сто. Това е най-слабата икономическа експанзия от второто тримесечие на 2014-а година насам, когато БВП на еврозоната също нарасна с 0,2 на сто, докато очакванията на финансовите пазари бяха за запазването на относително доброто темпо на растеж, постигнато през първата половина на годината.

Спрямо година по-рано растежът на БВП в еврозоната през периода юли - септември се забави още по-рязко до 1,7% от 2,2% през второто тримесечие, отбелязвайки най-слаба икономическа експанзия от две години насам (от третото тримесечие на 2016-а година) и под осреднена прогноза за експанзия от 1,8 на сто.

                                                                               Графики на растежа на БВП на еврозоната и на ЕС на годишна база

Снимка

Глобалното търговско напрежение и свързаните с това опасения за икономическия растеж в световен план вероятно ще продължават да се отразява негативно върху представянето на икономиката на еврозоната, като италианската бюджетна криза вероятно ще представлява допълнителен негативен фактор в следващите месеци.  Друго сериозно предизвикателство през еврозоната и целия ЕС е свързано с хода на Брекзит преговорите и рисковете Великобритания, която е един от основните експортни пазари за континентална Европа, да напусне съюза през март догодина  без постигнато споразумение.

Евростат представи предварителни данни, показващи забавяне на темпото на растеж и в целия Европейския съюз. Според тази експресна оценка, БВП на региона нарасна през третото тримесечие с едва 0,3% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетена икономическа експанзия от 0,5 на сто, докато икономическият растеж на годишна база се забави през периода юли - септември до 1,9% от 2,1% през предходните три месеца.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.