Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през октомври

През октомври икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбелязаха поредно влошаване в рамките на настоящата година в резултат на отслабване на оптимизма в индустрията, в сферата на услугите и особено отчетливо при търговията на дребно, показва последно проучване на Европейската комисия. Това е нов сигнал, че икономическият растеж в еврозоната е малко вероятно да отбележи солиден подем в края на годината след изненадващо слабото представяне на през третото тримесечие.

Според последно проучване на ЕК индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през октомври до 109,8 пункта от 110,9 пункта през септември и очаквания за по-скромно отстъпление към 110,0 пункта. Това представлява най-ниско ниво на индекса от май 2017-а година, най-солидно понижение в рамките на месец и негово влошаване за десети пореден месец от началото на годината, след като през миналия декември достигна многогодишен връх от 115,2 пункта.

Негативно влияние върху икономическите нагласи през настоящи месец оказва силното влошаване на бизнес доверието при търговията на дребно, следвано от по-слабо доверие в индустриалната и в сферата на услугите при частична стабилизация в строителството и предпазливо подобрение на потребителското доверие.

Европейската комисия отчита силно влошаване на бизнес доверието в Германия (понижение с 1,3 пункта), в Холандия (с 1,3 пункта), във Франция (с 1,2 пункта) и в Италия (с 0,9), като единствено повишение на бизнес доверието е отчетно в Испания (повишение с 1,9 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, също се понижи рязко до най-ниско ниво от май 2017-а година, достигайки ниво от 1,01 пункта спрямо 1,21 пункта през септември и продължавайки да отстъпва от неговия многогодишен връх от декември 2017 година от 1,61 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам).

Последното проучване на Европейската комисия регистрира рязко понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор (до 3,0 пункта от 4,7 пункта), на индекса на бизнес доверието в сферата на услугите (до 13,6 от 14,7 пункта) и на индекса при търговията на дребно (силен спад до -0,8 пункта от 2,4 пункта месец по-рано). Индексът в строителната сфера пък стабилизира на ниво от 8,0 пункта спрямо 8,3 пункта през септември.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за слабо повишение през октомври до -2,7 пункта от -2,9 пункта през септември (най-ниско ниво от май 2017-а година).

Резултатите от последното проучване на ЕК потвърждават, че търговското напрежение на САЩ с останалия свят, включително с ЕС, опасенията за "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС в края на март догодина без постигането на споразумение), както и бюджетните спорове между Италия и европейските властимащи в Брюксел, ще продължават да вредят на инвестиционните планове на компании и на техния бизнес климат в началото на последното за годината тримесечие.

Днешният доклад на Европейската комисия е в синхрон с аналогичното слабо бизнес проучване на агенция Markit от миналата седмица, което отчете забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през октомври до 25-месечно дъно и идва на фона на експресна оценка на Евростат, показваща рязко забавяне на икономическия растеж в региона на единната валута през третото тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна