Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добри финансови резултати за Coca-Cola, но разочароващ отчет за General Electric

Акциите на Coca-Cola поскъпват предпазливо, а тези на General Electric бележат солиден спад на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като двете големи американски компании представиха коренно противоположни финансови отчети за последното тримесечие на годината.

Акциите на Coca-Cola се повишават с 1,2%, след като световният гигант за безалкохолни напитки отчете ръст на нетната печалба до 1,88 млрд. долара от 1,44 млрд. долара година по-рано, или увеличение на печалбата с 14% до 58 цента на акция при прогноза на пазара за печалба от 55 цента за една акция. Приходите на компанията се понижиха с 9% до 8,25 млрд. долара, но въпреки това те надвишиха осреднената прогноза за продажби в размер на 8,19 млрд. долара.

По същото време General Electric намали рязко раздавания дивидент и обяви мерки за сериозно преструктуриране на огромния конгломерат под ръководството на новия изпълнителен директор Лари Клъб. Това стана факт, след като компанията отчете нетна загуба от цели 22,8 млрд. долара през третото тримесечие, подчертавайки дълбочината на проблемите, пред които е изправен Лари Клъб след неговото назначаване на 1-ви октомври.

Приходите на General Electric пък се свиха с 4% до 29,57 млрд. долара при осредните очаквания за приходи в размер на 29,92 млрд. долара.

Всички това накара ръководството на компанията да намали драматично прогнозния дивидент за новото тримесечие до едва един цент за акция от 12 цента на акция, което ще спести на компанията около 3,9 млрд. долара годишно.

Акциите на General Electric се понижават с цели 2,3% около час преди старта на реалната търговия на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна