Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в Китай се влоши през октомври до 27-месечно дъно

Търговската война със САЩ влияе все по-негативно на втората по сила икономика в света

Бизнес активност в китайския промишлен сектор се понижи през октомври до 27-месечно дъно, а активността в сферата на услугите - до 14-месечно дъно, което е пореден ясен знак, че ескалиращата търговска война със САЩ започва да вреди все по-силно на втората по сила икономика в света.

Индексът PMI на промишлената активност в Китай се понижи през октомври до 50,2 пункта от 50,8 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от юли 2016-а година насам, показват резултати от последно бизнес проучване на Националното статистическо бюро.

Подиндексът, оценяваща само промишлено производство, се понижи до 52,0 пункта от 53,0 пункта през предходния месец, докато индексът на новите поръчки се понижи до 50,8 от 52,0 пункта. Продължаващата да набира скорост "война с митническите тарифи" между САЩ и Китай се отразява най-негативно на китайските експортни промишлени поръчки, като съответният PMI подиндекс падна през октомври до 46,9 пункта спрямо 48,0 пункта през септември, сигнализирайки за все по-сериозно тяхно свиване. Трябва да се има предвид, че през месец май (в началото на търговската война) индексът на промишлените поръчки за износ беше на ниво от 51,2 пункта - стабилно над важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между растежа и спада.

Заетостта в китайския производствен сектор също продължава да се сви, като съответния PMI подиндекс се понижи през октомври до 48,1 пункта от 48,3 пункта през предходния месец.

Според анализатор от Националното статистическо бюро, официалната едноседмична ваканция по-рано през месеца и растящите външни несигурности са основни причини за по-бавната експанзия на промишлената активност.

Индексът PMI, измерващ активността извън промишлената сфера, също бележи спад през октомври, достигайки 14-месечно дъно от 53,9 пункта спрямо 54,9 пункта през септември. Подиндексът на активността в сферата на услугите се влоши до 52,1 от 53,4 пункта, докато индексът, оценяват строителната активност, нарасна през октомври до 63,9 от 63,4 пункта през септември.

Трябва да се има предвид, че непромишленият PMI индекс обхваща редица важни сектори, включително търговията на дребно, авиацията, софтуерният бизнес, както и бизнеса с недвижими имоти и строителството.

Слабите октомврийски проучвания потвърждават опасенията за отслабване на икономическите фундаменти на Китай в резултат на търговската война със САЩ, като някои анализатори се притесняват, че слабостта във втората по сила световна икономика ще остане в сила за по-продължителен период и може да се окаже по-сериозна от очакваното.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна