Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният сектор в САЩ генерира 227 хиляди нови работни места през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете солиден ръст от 227 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през десетия месец на годината, отбелязвайки най-солиден растеж от февруари насам и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромен растеж с около 180 000. В същото време беше оповестена известна низходяща ревизия на данните за септември, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 218 000 работни места при предишна оценка за 230 000.

Днешните поредни силни данни показват, че американските компании все още успяват да запълнят рекорден брой от разкриваните от тях нови работни места въпреки нарастващия недостиг на квалифицирана работна ръка и че при евентуално запазване на текущото солидно темпо на растеж на заетостта, нивото на безработица в САЩ може да се понижи под 3% по същото време догодина.

В основата на по-доброто от очакваното проучване на ADP стои солидното нарастване на заетостта в големите по размер компании, като отново двигател на растежа на заетостта си остава сферата на услугите.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през октомври едва 29 нови работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 96 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили цели 102 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през десетия месец на 2018-а година 189 000 работни места, докато в производствения сектор те са нараснали с 38 000, от които 17 000 в промишлените предприятия, като и в строителството са били разкрити 17 000 работни места, показва последното проучване на ADP.

"Въпреки значителния недостиг на квалифицирана работна ръка, пазарът на труда продължава да расте", посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Свидетели сме на значителен растеж на заетостта във всички индустрии. Продължаваме да виждаме, че по-големи работодатели се възползват от настоящата среда, тъй като те са по-способни да осигурят конкурентни заплати и по-солидните допълнителни бонуси и привилегии, желани от служителите", допълни той.

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Пазарът на труда отново нарасна силно през миналия месец, въпреки че беше засегнат негативно от ураганите, връхлетели редица американски щати. Свидетелство за солидната картина на заетостта е широкообхватният растеж на работните места в различните отрасли. Единственият недостатък е трудността на малките фирми да попълнят свободните работни места".

Силните данни на компанията ADP са факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през октомври, като средните прогнози на финансовите пазари са за увеличаване с около 190 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места и стабилизация на безработицата в 48-годишното септемврийско дъно от 3,7%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна